Id_by_darkpainx

Επισκεψιμότητα σε Blogs και Sites: Άγνοια, Μύθοι και Πραγματικότητα. Του Γιώργου Σιαμίδη

30 Ιουλίου 201114:31

Id_by_darkpainxΗ δυνατότητα που δίνει το διαδίκτυο  να το χειρίζεσαι και να δημιουργείς κάτι χωρίς ιδιαίτερο ή καθόλου κόστους, οδηγεί πολλούς να παρμενηεύυον την πραγματικότητα, κάτι που συμβαίνει κα με τα Blogs ή ελληνιστί «ιστολόγια». Ποια είναι όμως η βασική διαφορά ενός Blog και ενός website και τι αποστολή έχει το καθένα;

 

Το weblog είναι επινόηση του Jorn Barger από τον Δεκέμβριο του 1997. Στις αρχές του 1999 όμως ο Peter Merholz ανακοίνωσε ότι θα το προφέρει «wee-blog» και έτσι καταλήξαμε στο σύντομο όρο blog αφού ο συντάκτης αναφερόταν ως blogger. Το blog είναι ένας χώρος όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν δωρεάν ένα ιστολόγιο και εκεί να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους, τις απόψεις τους ή και ακόμα τους σχολιασμούς τους, κάτι που συνθέτει μια μορφή ενημέρωσης.

Στην Ελλάδα η επιτυχία κάποιων ανώνυμων blog που κατέγραφαν απλά γεγονότα και ειδήσεις-τις περισσότερες φορές μη τεκμηριωμένες- που λειτούργησαν ως κουτσομπολίστικα ιστολόγια χωρίς δημοσιογραφική διάρθρωση, έδωσαν μια νέα διάσταση στο μέσο. Πολλοί μην γνωρίζοντας την διαφορά ενός blog με ένα website, θεώρησαν ότι αυτά τα δύο είναι το ίδιο, εφόσον εμφανίζονται μπρόστα στην οθόνη του και αντλεί ενημέρωση από αυτά.

Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται διάφοροι μύθοι, και ένας από αυτούς είναι η επισκεψιμοτητα. Πολλές φορές, θα ακούτε ιδιοκτήτες θέλοντας να δώσουν αξία σε αυτό που κάνουν να επικαλούνται τις επισκέψεις και να αναφέρουν νούμερα όπως 600.000 επισκέπτες, 1.000.000 επισκέπτες. Η πραγματικότητα είναι άλλη όμως και δυστυχώς τρομακτική για όσους ιδιοκτήτες Blog πιστεύουν σε αυτό ή όσους έχουν πέσει θύματα της παραπληροφόρησης.

Τα νούμερα που εμφανίζονται πάντα δεξιά κάτω (έτσι επιβάλλει η μόδα) δεν είναι τίποτα άλλο από «χτυπήματα» μέσα στο Blog, δηλαδή, όταν μπείτε σε ένα blogκαι αρχίσετε να κάνετε περιήγηση, κάθε φορά που κάνετε click να διαβάσετε κάτι, αυτό καταγράφεται. Αλλά αυτό δεν είναι επίσκεψη, είναι Hit (χτύπημα).

Και αν θέλουμε να το εξηγήσουμε με αριθμούς, όταν ένα Blog αναφέρει 700.000 «επισκέπτες» και 13 χρήστες online, είναι προφανές ότι το δεύτερο νούμερο διαψεύδει το πρώτο. Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο για ένα Blog ειδικού περιεχομένου ή τοπικής εμβέλειας, είναι είναι γνωστό από πού έρχονται οι επισκέψεις ως σημαντικό ποιοτικό στοιχείο.

Ποια η διαφορά με ένα website

Ας αναφέρουμε καταρχήν το πιο σημαντικό, το κάθε website αποτελεί μια πλατφόρμα που μπορεί να δεχτεί απεριόριστες εφαρμογές και να  έχει το δικό του χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι το Brand του μέσου είναι κοινό με το domain.

Στο θέμα των στατιστικών εδώ τα στοιχεία είναι συντριπτικά, και θα φέρουμε ως παράδειγμα το xanthipress.gr και το αναφέρουμε γιατί μπορεί να συγκριθεί με ταBlogs που κυρίως  χρησιμοποιούνται για ενημερωτικό σκοπό. Καταρχάς, οι εποχές που τα διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης διαφήμιζαν στην αρχική τους σελίδα τις επισκέψεις (πάντα «παραποιημένες») για να δώσουν αξία στο μέσο, έχουν παρέλθει, όπως επίσης είναι αδιάφορο για τους χρήστες αν ένα blog έχει 700.000 χτυπήματα. Οι χρήστες ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την πληροφορία και αν  αυτή είναι γρήγορη, ενώ  δεν διέπεται από την παραδοσιακή της διανομή.

Συχνά η διαφήμιση ότι ένα blog έχει 700.000 για παράδειγμα, αφορά στην πραγματικότητα στο σύνολο των «χτυπημάτων» από τότε που λειτούργησε. Στο ΧanthiPress.gr τα αντίστοιχα «χτυπήματα» είναι 300.000 αλλά με μία πολύ σημαντική διαφορά…….είναι 300.000 την ημέρα. Οι νοήμονες μπορούν να αντιληφθούν τις πραγματικές ημερήσιες επισκέψεις του blog με 700.000 χτυπήματα συνολικά από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, και του ΧanthiPressμε 300.000 την ημέρα. Επομένως την επόμενη φορά που θα δείτε σε ένα blog να μιλάει για επισκέψεις, να ξέρετε ότι είναι «χτυπήματα».

Moιάζει λίγο σαν παιδιάστικο παιχνίδι αλλά κάπως έτσι είναι η κατάσταση στην Ελλάδα.  Οι επαγγελματίες και, κύρια, αυτοί της διαφήμισης που ενδιαφέρονται για τα πραγματικά δεδομένα, ώστε να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους, ενδιαφέρονται για τους ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ επισκέπτες ενός website για να ξέρουν το πραγματικό κοινό στο οποίο απευθύνονται. Φυσικά, την επιτυχία την επιβεβαιώνουν οι συνολικοί επισκέπτες δηλώνοντας ότι κάποιοι το βρήκαν ενδιαφέρουν και επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα περισσότερες από μία φορές την ημέρα.

Όσο για τα πλήρη απογραφικά στοιχεία της επισκεψιμότητας, διαβάστε το άρθρο μας ΕΔΩ ή ΕΔΩ

ΥΓ, Όπως θα προσέξατε η εταιρεία μας χρησιμοποιεί και blog και αυτό γιατί όπως είπαμε στο blog αποτυπώνονται σκέψεις, απόψεις και σχολιασμοί. Επίσης βοηθά αρκετά τις Μηχανές Αναζήτησης, κάτι στο οποίο θα αναφερθούμε σύντομα και σε άρθρο μας. 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr