Αιολική ενέργεια: οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υπεράκτιων πάρκων στο μικροσκόπιο

24 Απριλίου 201411:01

Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα διερευνήσουν τρεις μεγάλες εταιρείες ενέργειας: η γερμανική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής Eon, η επίσης γερμανική εταιρεία ανάπτυξης αιολικών πάρκων Strabag OW EVS και η δανέζικη Dong Energy μεταξύ άλλων εξειδικεύεται στα υπεράκτια αιολικά.

Κύρια ένσταση οικολογικών οργανώσεων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι ότι ο ο θόρυβος που παράγεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έχει σημαντικές επιπτώσεις, κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά.

Πεδίο των ερευνών των εταιρειών θα είναι μια θαλάσσια περιοχή 4.300 τετρ. χλμ. στη Βόρεια Θάλασσα όπου δραστηριοποιούνται και οι τρεις. Εκεί δεν θα μελετηθούν μόνο οι πιθανές επιπτώσεις των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα οικοσυστήματα, αλλά θα διερευνηθούν τρόποι μείωσης του κόστους παραγωγής της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τη βάση των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν μετά την ολοκλήρωση της επταετούς έρευνας θα αναλάβει η νεοϊδρυθείσα εταιρεία UMBO, ενώ πρόσβαση σε αυτή εκτός από τις τρεις εταιρείες θα έχουν Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ναυσιπλοΐας και Υδρογραφίας της Γερμανίας, καθώς επίσης και άλλες εταιρίες που σχεδιάζουν την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή.

«Αυτό το Joint Venture θα μας βοηθήσει να πετυχαίνουμε διαρκή μείωση του κόστους κατασκευής και διαχείρισης υπεράκτιων αιολικών πάρκων», υπογράμμισε στη Deutsche Welle η διευθύνουσα σύμβουλος της Dong Energy, Τρ. Μπόγσεν.

econews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr