Εν μέσω νέας “φούσκας” οι μετοχές;

18 Ιουλίου 201410:30

Τρεις στους πέντε επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, που μετείχαν σε διεθνή έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg

 

θεωρούν ότι η αμερικανική αγορά μετοχών βρίσκεται στα πρόθυρα μιας φούσκας–ή είναι ήδη μέσα σε μία.

Το 47% των 562 επενδυτών, αναλυτών και χρηματιστών που είναι συνδρομητές του Bloomberg και έλαβαν μέρος στην τριμηνιαία έρευνά του (Bloomberg Global Poll) δήλωσαν ότι το χρηματιστήριο είναι κοντά σε επίπεδα που δεν είναι διατηρήσιμα, ενώ το 14% βλέπει ήδη μία «φούσκα».

Σχεδόν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα χαρακτήρισαν υπερθερμασμένη την αγορά επιχειρηματικών ομολόγων χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης και οι περισσότεροι δήλωσαν ότι οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών θα αυξηθούν το επόμενο εξάμηνο.

Με τις μετοχές των επιχειρήσεων του κλάδου της βιοτεχνολογίας να αποτιμούνται σε πάνω από 500 φορές τα κέρδη τους, τις μεγάλες συμφωνίες να επανεμφανίζονται και τις πωλήσεις ομολόγων να κινούνται σε επίπεδα – ρεκόρ, η ανησυχία ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές αυξάνεται εν μέσω ενός ράλι που ώθησε τον δείκτη μετοχών Standard & Poor’s 500 σχεδόν 30% υψηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του κατά το 2007.

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι, ενώ οι αποτιμήσεις είναι διογκωμένες όσον αφορά τις μετοχές μικρών εταιρειών του βιοτεχνολογικού κλάδου και του κλάδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με τα ιστορικά τους επίπεδα.

Από τον Μάρτιο του 2009 που άρχισε η άνοδος του αμερικανικού χρηματιστηρίου, οι μετοχικές αξίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 15 τρισεκ. δολάρια και ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 193%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Πηγή:www.fpress.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr