Ελπίδες καλύτερης θεραπείας του AIDS – Ανακαλύφθηκε νέα κρυψώνα του ιού HIV στους λεμφαδένες

30 Ιανουαρίου 201609:39

Ακόμα και όταν ο ιός HIV δεν είναι ανιχνεύσιμος σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή και δεν έχουν συμπτώματα του AIDS, ο ιός μπορεί και πολλαπλασιάζεται στον λεμφοειδή ιστό, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Nature.

Διεθνής ομάδα ειδικών, με επικεφαλής τον Δρ Στίβεν Βολινσκι της Ιατρικής Σχολής «Feinberg» του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, μελέτησαν ιικές αλληλουχίες σε δείγματα λεμφαδένων και κυττάρων του αίματος από τρεις ασθενείς μολυσμένους με τον ιό HIV που δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του στο αίμα τους.

Διαπίστωσαν μια ιική αποθήκη στο λεμφοειδή ιστό, που πιστεύουν ότι διατηρεί μολυσμένα κύτταρα σε κατάσταση αναμονής και η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς με μολυσμένα κύτταρα.

«Η πρόκληση είναι να διοχετεύσουμε δραστικές ουσίες σε κλινικά αποτελεσματικές ποσότητες εκεί που ο ιός συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται εντός του οργανισμού των ασθενών. Και η ανάπτυξη αντιρετροϊκών φαρμάκων που θα μπορούν να φτάσουν στις νέες κρυψώνες του HIV στον λεμφοειδή ιστό ίσως είναι και το πρώτο βήμα σε μια ουσιαστική προσπάθεια ίασης του AIDS » εξηγεί ο Δρ Βολινσκι.

health.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr