Ελπίδες για θεραπεία της τύφλωσης

24 Ιουλίου 201316:00

Πρωτοποριακή έρευνα στο Λονδίνο. Ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς με απώλεια όρασης δίνει μία νέα μέθοδος μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Ερευνητές της Οφθαλμολογικής Κλινικής Moorfields και του University College του Λονδίνου κατάφεραν να αναστρέψουν την τύφλωση σε πειραματόζωα και εκτιμούν ότι οι κλινικές δοκιμές θα είναι εφικτές μέσα σε μόλις 5 χρόνια.

Ειδικοί χαρακτήρισαν το επίτευγμα ως ένα «τεράστιο άλμα προς τα εμπρός» και θεωρείται ότι της νέας θεραπείας θα επωφεληθούν εκατομμύρια ασθενείς με τύφλωση, συμπεριλαμβανομένων και όσων υποφέρουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, της πιο συνηθισμένης αιτίας απώλειας όρασης σε μεγάλη ηλικία.

Οι φωτοϋποδοχείς είναι τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού που αντιδρούν στο φως μετατρέποντάς το σε ηλεκτρικό σήμα που αποστέλλεται στον εγκέφαλο και η απώλειά τους είναι υπαίτια για την απώλεια όρασης στην περίπτωση πολλών ασθενειών, όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, η τύφλωση που απορρέει από τον διαβήτη και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Παρ’ όλο που σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη κλινικές δοκιμές για τη μεταμόσχευση των κυττάρων που «υποστηρίζουν» τους φωτοϋποδοχείς, για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τώρα ότι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στους ίδιους τους φωτοϋποδοχείς.

Πηγή : iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr