Ελληνικό εμβόλιο για την σκλήρυνση κατά πλάκας

2 Οκτωβρίου 201322:00

Η Ελλάδα, μπορεί να αναπτύξει, να παράγει και να εξάγει ανταγωνιστικά φαρμακευτικά προιόντα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας και μάλιστα σήμερα, που οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι και το «made in Greece» μοιάζει παραμελημένο.

Η είδηση που μας έρχεται από την Πάτρα και ειδικότερα από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και αφορά στην ανάπτυξη ενός ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για την σκλήρυνση κατά πλάκας, φέρνει ξανά το χαμόγελο στα χείλη αλλά και την ελπίδα, ότι επιτέλους η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει – παρά την συνεχιζόμενη ύφεση – και να πρωτοστατήσει στην έρευνα και την επιστήμη σε διεθνές επίπεδο.

Το Onmed.gr μίλησε με τον «εγκέφαλο» του εγχειρήματος, τον καθηγητή Χημείας στο πανεπιστήμιο Πατρών κ. Γιάννη Ματσούκα και Συντονιστή Διεθνούς Δικτύου Βιοϊατρικής Έρευνας ο οποίος από την Eldrug, τον τεχνοβλαστό υψηλής τεχνολογίας στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, μιλάει αποκλειστικά για το καινούριο εμβόλιο και τι σηματοδοτεί η ανάπτυξή του για την επιστήμη και την Ελλάδα της ύφεσης. Στην Πάτρα όμως, δεν πραγματοποιείται η έρευνα και η ανάπτυξη μόνο για την σκλήρυνση κατά Πλάκας, αλλά και για άλλες ασθένειες σοβαρές και χρόνιες, όπως υπέρταση και καρκίνος, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ελπίδα και παρηγοριά στους ασθενείς και στις οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα στην Eldrug, στον Τεχνοβλαστό της Υψηλής Τεχνολογίας που στεγάζεται στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, πραγματοποιείται ένα πρωτοπόρο τεχνολογικό έργο με στόχο την ανάπτυξη δραστικής ύλης, για ασθένειες όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η υπέρταση και ο καρκίνος. Φυσικά δεν είναι μόνο η επιστήμη και η έρευνα που κερδίζουν αλλά και η οικονομία η οποία μπορεί άμεσα να τονωθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ματσούκα, τα υπάρχοντα Φαρμακευτικά Προϊόντα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας κυρίως από ΗΠΑ και Ισραήλ, παρότι μη πλήρως αποτελεσματικά, μοιράζονται μια αγορά ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα προϊόντα αποφέρουν στις χώρες παραγωγής τους μεγάλα κέρδη και συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας των χωρών τους. Έφθασε η ώρα η Ελλάδα να ανταγωνισθεί και με μεγάλη επιτυχία προηγμένες τεχνολογικά Χώρες.

«Η ανάπτυξη ενός ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας» σημειώνει στην συνέχεια ο καθηγητής, «όσο και να φαντάζει ένας πολύ μακρινός και πολύ δύσκολος στόχος για την Ιατρική, σήμερα με τη μεγάλη πρόοδο στην Ανοσολογία και τη Μοριακή Ιατρική είναι δυνατή και πραγματοποιήσιμη».

Και συνεχίζει: «Όταν λέμε θεραπευτικό εμβόλιο εννοούμε ένα φαρμακευτικό προϊόν σχεδιασμένο στη βάση του μηχανισμού της ασθένειας και με εργαλείο την πρωτεΐνη Μυελίνη του εγκεφάλου ή άλλων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ασθένεια, το οποίο θα μπορεί να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και να το προστατεύει από ανεξέλεγκτη παραγωγή βλαπτικών κυτοκινών. Οι κυτοκίνες έχουν ένα ρυθμιστικό και προστατευτικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό από ιούς και μικρόβια που ενοχοποιούνται στην ασθένεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα έχει θέσει για την επόμενη επταετία 2014- 2020, μεταξύ των πέντε σημαντικότερων δράσεων για ανάπτυξη που θα υποστηριχθούν, τα καινοτόμα φάρμακα και τα εμβόλια, ως πρώτη προτεραιότητα».

Πρωτεύον στόχος της Eldrug είναι η ανάπτυξη ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Η έρευνα, εξηγεί ο κ. Ματσούκας, είναι σε προκλινικό στάδιο με πολύ καλά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Η καινοτομία συνδέεται άμεσα με την έρευνα στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘‘Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός, Σύνθεση και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων’’ του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα πρόγραμμα Αριστείας στην Ελλάδα και πηγή εξειδικευμένων στελεχών στην φαρμακευτική βιομηχανία. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τα άτομα που στελεχώνουν την Eldrug, είναι άριστοι απόφοιτοι του προγράμματος.

Η ιδέα για ένα θεραπευτικό εμβόλιο στη σκλήρυνση κατά πλάκας, αναφέρει ο καθηγητής Ματσούκας, έχει ως σύμμαχο τόσο τη μεγάλη πρόοδο στην Ανοσολογία όσο και την για πρώτη φορά πρόσφατη ανακάλυψη προληπτικού εμβολίου στον Καρκίνο του Τραχήλου για την οποία τιμήθηκε με βραβείο Nobel Ιατρικής ο Γερμανός Καθηγητής Harald Zur Hausen το 2008. Ο Νομπελίστας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο 15ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας τον Απρίλιο του 2014, όπου θα αναφερθεί στην ανακάλυψή του.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, ότι ο Zur Hausen ήταν επικεφαλής των 20 Νομπελιστών οι οποίοι έστειλαν στην ευρωπαϊκή ηγεσία, επιστολή υποστήριξης των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων και Πανεπιστημίων και της χώρας.

Σε ερώτηση κατά πόσο μπορούμε εμείς σήμερα να παράξουμε τις ανάλογες κλινικές μελέτες, ο καθηγητής, αναφέρει συγκεκριμένα: «Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα τόσο το κατάλληλο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό όσο και η τεχνογνωσία για την πραγματοποίηση των προκλινικών και κλινικών δοκιμών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη “Made in Greece” φαρμακευτικών προϊόντων. Στόχος των ερευνών είναι η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των μεγάλων δυνατοτήτων από την αξιοποίηση της καινοτομίας και των ελληνικών προϊόντων, που συνθέτουν Έλληνες ερευνητές αλλά δεν αναπτύσσονται στην τελική τους ιατρική μορφή στην Ελλάδα, αποτελούν αντίστοιχα προϊόντα άλλων Χωρών, οι οποίες τα εξελίσσουν ως τελικά προϊόντα. Παράδειγμα αποτελούν τα Αντιϋπερτασικά φάρμακα ξένων εταιριών, τα οποία μοιράζονται ετησίως μια Διεθνή Αγορά ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Η Ελλάδα εν κατακλείδι, καταλήγει ο καθηγητής, μπορεί να αναπτύξει, να παράγει και να εξάγει δικά της ανταγωνιστικά φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία θα φέρουν πλούτο και ανάπτυξη στη χώρα.

Πηγή: newsitamea.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr