ΕΚΤΑΚΤΟ – Ανακοινώθηκε η μετατροπή του 17ου Δημοτικού σε Πειραματικό με υπογραφή Μακρή

11 Μαΐου 202112:47

Με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, που υπογράφηκε από την ίδια πριν από λίγο, οριστικοποιείται η λίστα των σχολείων σε όλη την χώρα τα οποία μετατρέπονται σε Πειραματικά. Μεταξύ των νέων 41 Πειραματικών Σχολείων που θα λειτουργήσουν σε όλη την χώρα βρίσκονται οριστκά το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και το 13ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης.

 

 

Για την μετατροπή του πρώτου, μάλιστα, γονείς και μαθητές έχουν προβάλει την σθεναρή αντίδρασή τους στην απόφαση του Υπουργείου με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο αλλά και παρεμβάσεις προς Βουλευτές του νομού ενώ για το θέμα έχει τοποθετηθεί και ο ίδιος ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης.

Από την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 θα λειτουργήσουν συνολικά σε όλη την χώρα 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, τα οποία θα προστεθούν στα 62 που λειτουργούν σήμερα. Το 2011 ξεκίνησε το εγχείρημα της επαναθεσμοθέτησής τους και από το 2014 έως το 2020 αναμενόταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ωστόσο το 2015 η προσπάθεια ακυρώθηκε παρότι, σύμφωνα με τους “αρχιτέκτονες” της διαδικασίας, αποτέλεσαν εγχείρημα για υψηλού επιπέδου διδασκαλία και αριστεία στα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα.

«Τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία συνιστούν εργαστήρια εθνικών διαστάσεων για την υλοποίηση καινοτόμων, διαφοροποιημένων εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων, που στοχεύουν στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου και στη διάχυση καλών πρακτικών σε όλο το δίκτυο των σχολικών μονάδων της χώρας. Η ελληνική κοινωνία έχει διαχρονικά αγκαλιάσει με θέρμη τον θεσμό των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων. Εξαρχής επιδιώξαμε τη διεύρυνση του δικτύου τους, ώστε να παρέχουμε τη δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερα παιδιά όλης της χώρας να γίνουν μέλη μιας σχολικής κοινότητας που αποσκοπεί στη συνολική βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης», δήλωσε στην Καθημερινή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Τα τρία Πειραματικά σχολεία που θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, 13ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης και το 6ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης) θα είναι μονάδες που θα στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού.

Η κλήρωση για την εισαγωγή των μαθητών στα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr