Εφθασαν τις 20 οι βίζες που δόθηκαν σε αλλοδαπούς που αγόρασαν ακίνητο άνω των 250 χιλ. ευρώ

23 Σεπτεμβρίου 201317:30

Περί τις 20 είναι οι άδειες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για τη διαμονή στην Ελλάδα πολιτών εκτός Ε.Ε. με βάση τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν τον Απρίλιο του 2013 για την παροχή αδειών 5ετούς διάρκειας σε αγοραστές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του νέου νόμου, ο οποίος έγινε προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας των ακινήτων με ‘’ ζεστό’’ χρήμα από το εξωτερικό (ήδη η αντίστοιχες διατάξεις στην Κύπρο έχουν αποδώσει καρπούς), θα φανούν σύμφωνα με τους εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών, αφού υπάρξει ο πρώτος χρόνος ωρίμανσης.

Πάντως, οι περισσότερες από τις άδειες που έχουν δοθεί αφορούν ακίνητα τα οποία είχαν αγορασθεί ήδη και αφορούν κυρίως από Ρώσους, Ουκρανούς , Αμερικανούς και Καναδούς, ενώ, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή εκδήλωση του Invest in Greece για τις «Αδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων», επίκεινται και νέα αιτήματα, αυτή τη φορά από σημαντικό αριθμό Κινέζων πολιτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του Invest in Greece κ. Σ. Ησαϊα, o οργανισμός έχει γίνει αποδέκτης 300 και πλέον μεμονωμένων ερωτημάτων μόνο για το θέμα της χορήγησης αδειών στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων για την αγορά ακινήτων άνω των 250 χιλ. ευρώ (5ετούς διάρκεια) και για την υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων (10ετούς διάρκειας ). Ποσοστό 60% των ερωτημάτων είναι από εκπροσώπους των ενδιαφερομένων στην Ελλάδα και 40% από το εξωτερικό, ενώ η Κίνα είναι η πρώτη χώρα σε ερωτήματα και ακολουθούν Ινδία, Αίγυπτος, Λίβανος κ.τ.λ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής που θα εξυπηρετεί σε ένα σημείο τις επενδύσεις που έχουν λάβει εγκρίσεις από το Ιnvest in Greece, ενώ ειδικά όσον αφορά το θέμα της απορρόφησης των πόρων του αναπτυξιακού νόμου επεσήμανε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 έχουν αυξηθεί κατά 40% τα αιτήματα του ιδιωτικού τομέα για συγχρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού.

Πηγή: newmoney.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr