Εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο ενημερώνει για τις μετεωρολογικές συνθήκες

30 Ιουλίου 201922:05

 Εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο, που ενημερώνει τον χρήστη για τις μετεωρολογικές συνθήκες και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Θέρμης με ιδιωτική εταιρεία. Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε ομάδα χρηστών που περιλαμβάνει κυρίως στελέχη του Δήμου Θέρμης, επιφορτισμένα με θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σε ομάδα ενεργών δημοτών.
    Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, το σύστημα καλύπτει το κενό που υπάρχει ως προς την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς. 
    Η εφαρμογή λειτουργεί πιλοτικά για όλη την αντιπυρική περίοδο σε κλειστή δοκιμαστική έκδοση. Αναλυτικότερα, μέσω αυτής, μπορεί κάποιος να λαμβάνει ενημέρωση για τον επίσημο Δείκτη Επικινδυνότητας Έναρξης Πυρκαγιάς (FWI), που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σχετικές συμβουλές και απλές οδηγίες για τη συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται ο χρήστης. Παρέχεται επίσης πληροφόρηση για τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς δίνονται απευθείας από την υπηρεσία του δήμου οδηγίες απομάκρυνσης και κατεύθυνσης στα πλησιέστερα σημεία καταφυγής και φιλοξενίας που εμφανίζονται στον χάρτη. 
    Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να ενημερώνονται για τυχόν συμβάντα πυρκαγιών σε συγκεκριμένους οικισμούς ή στο σύνολο της ζώνης λειτουργίας του συστήματος, ενώ η λειτουργία ειδοποιήσεων αφορά αποκλειστικά τη ζώνη λειτουργίας της εφαρμογής εντός του Δήμου Θέρμης. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα αυτόματων κλήσεων από τον χρήστη σε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
    Για συγκεκριμένες λειτουργίες η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πέρα από τα όρια του Δήμου Θέρμης, παρουσιάζοντας τον δείκτη επικινδυνότητας όπως υπολογίζεται βάσει ανοικτών διαθέσιμων μετεωρολογικών δεδομένων, τις μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής και δίνοντας τη δυνατότητα αυτόματης κλήσης σε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
    Η εφαρμογή λειτουργεί σε συσκευές (κινητού ή tablet) με περιβάλλον android (έκδοση 5 και πάνω), ενώ δεν διατηρεί, ούτε αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό τους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr