Εδώ, θα φτάσει κάποια στιγμή η στάθμη της θάλασσας

8 Μαρτίου 201910:57

Όταν έρχεται η πλημμυρίδα, στις Εβρίδες, στ’ ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σκωτίας, τρεις συγχρονισμένες γραμμές φωτός ανάβουν. Οι γραμμές – η επωνυμία της παρέμβασης των Φινλανδών καλλιτεχνών Pekka Niittyvirta και Timo Aho είναι «Lines (57 ° 59 ?N, 7 ° 16 ?W)» – είναι τυλιγμένες γύρω από δύο κτίσματα και στη βάση ενός ορεινού τοπίου. Οτιδήποτε κάτω από αυτές τις γραμμές, μια μέρα θα είναι κάτω απ’ το νερό.

Αρχιπελάγη σαν και αυτό, με χαμηλό ύψος, είναι εξαιρετικά εκτεθειμένα στις καταστροφικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Ακόμη και το Taigh Chearsabhagh Museum & Arts Centre δεν έχει πλέον περιθώριο να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του λόγω της προβλεπόμενης ανόδου της στάθμης του νερού στη διάρκεια καταιγίδας.

Οι Pekka Niittyvirta και Timo Aho χρησιμοποιούν δύο απολύτως βασικά στοιχεία, γραμμές και φως, για να μας θυμίσουν δυο πιθανούς δρόμους που θα πάρει το μέλλον: ο ένας είναι ένα μέλλον στο οποίο αυτές οι δομές θα βρεθούν κάτω απ’ το νερό. Ο δεύτερος, πιο αισιόδοξος, είναι ένα μέλλον στο οποίο θα αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά την αλλαγή του κλίματος και θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της δραστηριότητάς μας στη Γη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr