Δημόσιες αναφορές για “χρήση των ηχείων από τα Τζαμιά” κατά το Ραμαζάνι στην Ξάνθη

26 Απριλίου 202007:28

Σε άτυπο “δικαστήριο” έχουν μετατραπεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ημέρα που ξεκίνησε το Ραμαζάνι των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας καθώς δεκάδες άλλοι συμπολίτες μας καταγγέλουν χρήση των ηχείων για την μετάδοση των προσευχών και συνολικά των θρησκευτικών τελετών από τα ιερά τεμένη σε καθημερινή βάση. 

Βίντεο με ηχητικά αποσπάσματα αλλά και προσωπικές μαρτυρίες που αναρτούν σε προσωπικούς τους λογαριασμούς στο fb απλοί πολίτες αλλά και τοπικοί θεσμικοί εκπρόσωποι επιτείνουν την αγωνία Χριστιανών αλλά και Μουσουλμάνων να επιστρέψει και η θρησκευτική ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς. Απόδειξη είναι οι διάφορες μορφές έντασης στον δημόσιο διάλογο που επιβεβαιώνουν την ανάγκη όλων των πιστών να βιώσουν και πάλι τις θρησκευτικές τους τελετουργίες.

Παρόμοιος διάλογος άλλωστε είχε αναπτυχθεί και την Μ. Παρασκευή όταν ιεροί ναοί, χωρίς να κάνουν χρήση ηχείων, άνοιξαν τις πύλες τους για να προσκυνήσουν οι Χριστιανοί τον Επιτάφιο, με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας λόγω κορονοϊού. 

Την παραμονή της έναρξης του Ραμαζανιού με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, υπενθύμισε -μεταξύ άλλων- ότι απαγορεύεται δια Νόμου (ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 25763/16-4-2020, Β’ 1471) η προσέλευση φυσικών προσώπων σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των τεμενών. 

Ακόμη, πρόσφατα είχε τοποθετηθεί με ανακοίνωσή της στα ελληνικά και στα τουρκικά η Μουφτεία Ξάνθης, στην σελίδα της στο facebook σχετικά με την εκτέλεση του εζάν και των χρήση ηχείων για το κάλεσμα των Μουσουλμάνων πολιτών για προσευχή.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr