Διάγνωση της αναιμίας με μια selfie

3 Αυγούστου 201412:20

Η εφαρμογή Eyenaemia είναι ένα εύκολο στη χρήση εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στον καθένα να εξεταστεί μόνος του, χρησιμοποιώντας την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου.

Η φαινομενικά απλή, αλλά πρωτοπόρα και πρακτική ιδέα δυο φοιτητών της ιατρικής από την Αυστραλία κέρδισε την πρώτη θέση στο Imagine Cup, τον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft.

Η εφαρμογή Eyenaemia είναι ένα εύκολο στη χρήση εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στον καθένα να εξεταστεί μόνος του, εκτιμώντας τις πιθανότητες να πάσχει από αναιμία. Αρκεί μια φωτογραφία του ματιού-τύπου selfie, τραβηγμένη με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου. Η εφαρμογή κάνει ανάλυση του οπτικού αποτελέσματος, εξετάζοντας τη χρωματική απόκλιση του κάτω βλεφάρου από το φυσιολογικό.

Οι 22χρονοι νικητές του Imagine Cup, Jennifer Tang και Jarrel Seah, είναι φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και η ιδέα τους δοκιμάζεται κλινικά σε δυο νοσοκομεία της αυστραλιανής πόλης.

Φέτος στο Imagine Cup πήραν μέρος περισσότερες από 14.000 ομάδες φοιτητών από όλο τον κόσμο και στην τελική φάση συμμετείχαν 34 ομάδες από ισάριθμες χώρες. Από την Ελλάδα είχε προκριθεί και διαγωνίσθηκε στο Σιάτλ – όπου έχει την έδρα της η Microsoft – η ομάδα Genesis, αποτελούμενη από τους Ιορδάνη Κανθαρίδη, Μάνο Χατζηιωάννου, Πάνο Καράμπελα και Κώστα Ντόκο. Η ελληνική ομάδα συμμετείχε στην κατηγορία των παιχνιδιών, με το «Dementia – Tales of Blackthorn Manor», με ένα online παιχνίδι στρατηγικής.

Παρούσα στους φετινούς τελικούς ήταν και η Κύπρος, κερδίζοντας το έπαθλο «Facebook Creativity», με την πρόταση Ladybag. Πρόκειται για μια έξυπνη λύση με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, μέσα από ένα σύστημα άμεσης παρακολούθησης και ελέγχου των ηλεκτρικών συσκευών. Η κυπριακή ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές του πανεπιστημίου της Λευκωσίας Γρηγόρη Vishnumolakala, Pooya Charmarai Tohidi, Seyed Hessan Adnani Hosseini και Ali Tayari.
«Αυτό που με ενθουσιάζει είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που μπορούμε να φανταστούμε το αδύνατο και να το καταστήσουμε πιθανό», είπε ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, δίνοντας το πρώτο βραβείο στην ομάδα από την Αυστραλία. «Το πιο σπουδαίο πράγμα με τους νέους και καινοτόμους δημιουργούς είναι ότι βλέπουν πράγματα που εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε», τόνισε μέσω βίντεο-μηνύματος που προβλήθηκε την ημέρα της απονομής των βραβείων ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Στον τελικό γύρο προκρίθηκαν οι τρεις νικήτριες ομάδες των επιμέρους κατηγοριών του διαγωνισμού. Μαζί με την ομάδα από την Αυστραλία (νικήτρια στην κατηγορία Citizenship) για το μεγάλο βραβείο αναμετρήθηκαν οι ομάδες από τη Ρωσία (Games) και τη Νέα Ζηλανδία (Innovation).
Οι τρεις ομάδες απάντησαν στις ερωτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Satya Nadella, του Hadi Partovi, ιδρυτή του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού φορέα code.org και του Erik Martin, γενικού διευθυντή του reddit.com.

Πηγή:www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr