Δεν σε ακούει; Δοκίμασε τη μέθοδο «Γκάντι»

17 Σεπτεμβρίου 201314:00

Ακόμη και τα πιο ήρεμα παιδιά υπάρχουν στιγμές που σε βγάζουν από τα ρούχα σου. Είτε γιατί δεν μαζεύουν τα παιχνίδια τους, είτε γιατί δεν πλένουν τα χέρια τους πριν το φαγητό, είτε γιατί τσακώνονται με τα αδέρφια τους.

Ωστόσο υπάρχουν και πιο σοβαρές καταστάσεις όπως το να κοροϊδεύει τη νηπιαγωγό του, να είναι βίαιο με τους φίλους του ή να επιμένει να πάρει αυτό που θέλει με φωνές, κλάματα και απειλές. Τότε μιλάμε για μια προβληματική συμπεριφορά που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Αν και δεν υπάρχει μαγική συνταγή μια νέα τακτική έχει έρθει να κάνει την εμφάνισή της, η «μέθοδος Γκάντι».

Εφευρέτης του συγκεκριμένου συστήματος διαπαιδαγώγησης είναι ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Ηaim Omer, ο οποίος βασίστηκε στη φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι. Δηλαδή στην ήρεμη, αλλά αποτελεσματική αντίσταση.

Πως δουλεύει;
Εδώ και πολλά χρόνια ο καθηγητής Ψυχολογίας Ηaim Omer δοκιμάζει τη μέθοδό του σε γονείς που βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση εξουσίας με τα πιτσιρίκια τους, συνήθως για ασήμαντες αφορμές. Η μέθοδος ζητά από τους γονείς στις στιγμές κρίσεις να μην «απαντούν» στις προκλήσεις του παιδιού τους και να μην παρασύρονται σε μια κόντρα που δεν οδηγεί πουθενά.

Αντιθέτως θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι, να συγκρατήσουν την οργή τους και να «απαντήσουν» στην κακή συμπεριφορά του παιδιού τους μισή ώρα αργότερα αν το παιδί είναι κάτω των 6 ετών και μία μέρα μετά αν είναι μεγαλύτερο. Όταν περάσει το συγκεκριμένο διάστημα οι γονείς θα κάνουν «κατάληψη» στο δωμάτιο του παιδιού, θα καθίσουν σε μια καρέκλα και με αποφασιστικότητα θα πουν στο μικρό ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν πια τη συμπεριφορά του και ότι περιμένουν, εδώ και τώρα, από εκείνο, τις προτάσεις του για να λυθεί το πρόβλημα. Στην περίπτωση που το παιδί κάνει σοβαρές προτάσεις για τη λύση του προβλήματος, θα πρέπει ο γονιός να τις συζητήσει μαζί του. Αν πάλι το παιδί δεν προτείνει τίποτε, τότε ο γονιός θα πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιο (μισή ή μία ώρα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού). Αν η μέθοδος δεν φέρει αποτέλεσμα, ο γονιός μπορεί να επαναλάβει την προσπάθεια την επόμενη ή τις επόμενες μέρες. Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, η συμπεριφορά του παιδιού καλυτερεύει ύστερα από λίγο καιρό, αρκεί να μην προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε αμέσως μετά τον καβγά αλλά στο χρονικό διάστημα που προαναφέραμε.

Πηγή : momyz.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr