Δεν είναι αργία, είναι ανεργία. Του Σπύρου Σεραφείμ

1 Μαΐου 201311:01

Το διαβάζω, το διαβάζω ξανά και δεν το πιστεύω: «Πρωτομαγιάτικα, ο “Ριζοσπάστης”, έκανε πέντε απολύσεις εργαζομένων»…

Το διαβάζω άλλη μία φορά, πιθανώς κάτι διαβάζω λάθος. Όχι. Είναι αλήθεια. Παραμονή της εργατικής Πρωτομαγιάς, έγιναν πέντε (5) απολύσεις στον «Ριζοσπάστη». (3 στον «Ριζοσπάστη», 2 στη «Σύγχρονη Εποχή»)
Προφανώς, εκεί στο κόμμα, έχουν τρελό χιούμορ, θα μπορούσε κάποιος και να το χαρακτηρίσει και ως διεστραμμένο: Τους απέλυσαν προκειμένου να κατέβουν σίγουρα στην πορεία.

Παραμονή της ημέρας που «δεν είναι αργία, είναι απεργία», κάποιοι εκεί μέσα σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν και διασκευή στο σύνθημα που έχει γεμίσει με σθένος τα πνευμόνια της εργατιάς όλης της Γης.
Την ώρα που φοιτητές θα μοιράζουν τον «Οδηγητή» στην πορεία, μπορεί και να γίνει κάποιο σαρδάμ – κατά το «γλώττα λανθάνουσα…»: «Δεν είναι αργία, είναι ανεργία»…

Οι πρόσφατες απολύσεις στην πρωινή εφημερίδα-όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ, όπως και εκείνες στον 902, αποτελούν -προσωπικά γράφοντας- από τα μεγαλύτερα εργατικά παράδοξα.
Όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας -που η δράση του είναι συνυφασμένη άρρηκτα με τους αγώνες και το αίμα των εργατών- απολύει εργαζομένους την παραμονή της Πρωτομαγιάς, είναι προφανές πως όλα όσα ξέραμε είναι λάθος.

Οι απολύσεις των εργαζομένων στον «Ριζοσπάστη» ηχούν παράδοξες -ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή- λόγω του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς. Πώς αλλιώς να το γράψω; Θα περίμενε κάποιος μια μεγαλύτερη ευαισθησία από το κόμμα, σε συνάρτηση με τον συμβολισμό της ημέρας – «δεν απολύεις εργάτες την εργατική Πρωτομαγιά». Και σκεφτείτε ότι ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, το 1996, ανέλαβε τη διεύθυνση του «Ριζοσπάστη», θέση στην οποία παρέμεινε για μια δεκαετία.

Θα μου πείτε «τι, έπρεπε να βάλει πλάτη στους πρώην συντρόφους-συναδέλφους του; Ένα σωστό κόμμα προχωρά σε πάσης φύσεως κάθαρση, δίχως να προσέχει ημετέρους».
Σωστά. Τέτοιου τύπου συναισθηματισμοί έχουν φύγει προ πολλού από το εν λόγω κόμμα, θα τους βρεις να διαδηλώνουν σήμερα στην πλατεία, πρωτομαγιάτικα, με ολόκληρα κομμάτια ανεργίας.
Και μετά θα ακούσεις και δηλώσεις από το γραφείο Τύπου του κόμματος περί «στρατιές ανέργων», «σκληρά αφεντικά», για «το τέρας του καπιταλισμού που κατατρώγει τους εργαζομένους» και άλλα τέτοια κλασικά, «ξύλινα», πάντα με αγωνιστικούς χαιρετισμούς, λόγω της ημέρας που δεν αργία κ.λπ. κ.λπ.
πηγή: www.protagon.gr

Σπύρος Σεραφείμ
Ξεκίνησε το ταξίδι του στα ερτζιανά, ως «πειρατής», το 1987. Το ‘βρώμικο ’89’ ξεκίνησε εκπομπές στον ΗΧΩ FM, στην Αθήνα, σε ένα υπόγειο στον Βύρωνα, ενώ, ταυτόχρονα, έκανε δόκιμα – ως δόκιμος – ελεύθερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα που κάτι είχε γκρεμίσει, πού να θυμάται τώρα. Όπου «ελεύθερο ρεπορτάζ» σημαίνει από αστυνομικό, μέχρι οικονομικό. Και αθλητικό! Και δικαστικό, όπου ο δρόμος τον είχε βγάλει κι από το Ειδικό Δικαστήριο. Έκτοτε πέρασε από αρκετές εφημερίδες και περιοδικά, άλλοτε ως δημοσιογράφος, άλλοτε ως επιμελητής ύλης ή διορθωτής και βασικά, έκανε πολύ ραδιόφωνο και όχι μόνο εκπομπές. Ήταν και web master, και υπεύθυνος τρέιλερ, και εκφωνητής ειδήσεων, και η μάνα του λόχου, μέχρι τον καθηγητή ραδιοφωνικών εκπομπών έχει κάνει, σε Ι.Ε.Κ. Ταυτόχρονα, έχει δανείσει τη φωνή του σε αρκετές διαφημιστικές παραγωγές, ενώ έχει κάνει σπικάζ και σε ντοκιμαντέρ, βλέπε ‘η αναπαραγωγή της κατσαρίδας’.

Σήμερα
Κάνει, καθημερινά, ραδιοφωνική εκπομπή στον ΒΗΜΑ FM, επιμέλεια και διόρθωση σε κείμενα και, βασικά, γράφει όπου μπορεί και προλαβαίνει: Από εφημερίδες, περιοδικά, sites και blog, μέχρι σε τοίχους και χαρτάκια για άφιλτρα….

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr