Η απώλεια του Υ χρωμοσώματος στους άνδρες συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα

4 Νοεμβρίου 201411:55

Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ από τα κύτταρα του αίματος είναι ένα συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους άνδρες, ωστόσο πλέον σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο American Society of Human Genetics, τον Οκτώβριο στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνδρες τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και υψηλότερα ποσοστά καρκίνου από τις γυναίκες, που δεν έχουν ένα χρωμόσωμα Υ, δήλωσε ο Lars Forsberg, PhD, γενετιστής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η απώλεια του χρωμοσώματος Υ αναφέρθηκε για πρώτη φορά σχεδόν πριν από 50 χρόνια και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη τόσο αναφορικά με τα αίτια όσο και με τις επιπτώσεις της. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη γενετική τεχνολογία έχουν επιτρέψει στους ερευνητές να χρησιμοποιούν ένα τεστ αίματος για την ανίχνευση της απώλειας αυτού του χρωμοσώματος. Ο ΔρForsberg και οι συνεργάτες του μελέτησαν δείγματα αίματος από 1.153 ηλικιωμένους άνδρες, ηλικίας 70 έως 84 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κλινικά έως και 40 χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες των οποίων τα δείγματα έδειξαν απώλεια χρωμοσώματος Υ, έζησαν κατά μέσο όρο 5,5 χρόνια λιγότερο από τους άνδρες των οποίων το αίμα δεν είχε την εν λόγω απώλεια. Επιπλέον, όσοι είχαν υποστεί απώλεια του Υ χρωμοσώματος είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

πηγή: naftemporiki.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr