Αποκολλήθηκε γιγάντιο παγόβουνο στην Ανταρκτική

12 Ιουλίου 201321:00

Πρόκειται για τον παγετώνα με τον ταχύτερο ρυθμό τήξης στην ήπειρο…

Ένα γιγάντιο παγόβουνο αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Pine Island Glacier (PIG) στην Ανταρκτική.

Το παγόβουνο έχει μήκος 720 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καλύπτει μεγάλη έκταση, οκτώ φορές το μέγεθος του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

Οι επιστήμονες περίμεναν τον τεμαχισμό του παγετώνα, που είναι ο μεγαλύτερος και με τον ταχύτερο ρυθμό τήξης στην Ανταρκτική, από το 2011, όταν παρατήρησαν για πρώτη φορά μια ρωγμή στην επιφάνειά του.

Την αποκόλληση του παγόβουνου κατέγραψε τη Δευτέρα ο γερμανικός δορυφόρος TerraSAR-X, χάρη στο υπερσύγχρονο ραντάρ που διαθέτει, το οποίο ανιχνεύει αλλαγές στην επιφάνεια των πάγων παρά το γεγονός ότι η Ανταρκτική αυτή την περίοδο είναι βυθισμένη στο σκοτάδι.

Ο δορυφόρος TerraSAR-X αποστέλλει στοιχεία στους Γερμανούς επιστήμονες κάθε τρία χρόνια βοηθώντας τους να μελετήσουν το φαινόμενο της αποκόλλησης των παγόβουνων και να αναπτύξουν υπολογιστικά μοντέλα για τις αλλαγές που θα συντελεστούν μελλοντικά στην Ανταρκτική.

Όπως προαναφέρθηκε ο Pine Island Glacier είναι ο παγετώνας με τον ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης στον πλανήτη.

Χάνει περισσότερο πάγο από οποιονδήποτε άλλο παγετώνα και συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παγετώνα.

Αυτός είναι και ο λόγος αποτελεί τόσο συχνά αντικείμενο έρευνας.

Όταν η εναέρια αποστολή της NASA φωτογράφισε το 2011 την ρωγμή κατά μήκος του παγετώνα πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι η γέννηση του νέου παγόβουνου δεν θα αργούσε, ωστόσο πέρασαν δυο χρόνια μέχρι τον τεμαχισμό.

Αυτό που δεν εξέπληξε τους επιστήμονες ωστόσο είναι ότι η αποκόλληση συντελέστηκε στην καρδιά του χειμώνα, που ο ωκεανός είναι καλυμμένος με θαλάσσιους πάγους, γιατί είναι γνωστό ότι οι λεπτές αυτές στρώσεις συνταράζονται από ισχυρές εσωτερικές πιέσεις στην κρηπίδα πάγου.

Πηγή : 24ωρο

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr