APOPSEIS GRI MIKRO

Η αποφυλάκιση Ρουπακιά φιάσκο για τους διωκτικούς και δικαστικούς μηχανισμούς

22 Φεβρουαρίου 201620:39

Η αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Ρουπακιά, του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, με την συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης και χωρίς να έχει πλησιάσει καθόλου η ώρα της κατάληξης της δίκης της Χρυσής Αυγής, είναι ένα φιάσκο για τους μηχανισμούς της δικαιοσύνης και δίωξης.

Η πολύχρονη συγκάλυψη της δράσης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, η συνεργασία και ανοχή των μηχανισμών του κράτους στην εγκληματική δράση τους στις γειτονιές, έφερε την αργοπορημένη αλλά και υπερβολικά βραδυκίνητη διαδικασία αντιμετώπισης των πρωτοφανών ρατσιστικών εγκλημάτων και των οργανωμένων επιδρομών της Χρυσής Αυγής.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Παρά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής τους έχουν δοθεί τα περιθώρια να παριστάνουν το «νόμιμο πολιτικό κόμμα» και να αποθρασύνονται όπως φάνηκε και με την τραμπούκικη λειτουργία τους μέσα στη βουλή. Δεν μπορεί άλλωστε να εκπλήσσετε κανείς, ούτε και ο πρόεδρος της βουλής. Άλλωστε λίγες μέρες πριν πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης στη βουλή αντιμετώπισε τον Χρ. Παππά με την υπόδειξη «όχι έτσι ρε Παππά» όταν ο τελευταίος ζήτησε το λόγο υψώνοντας το χέρι με το γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό. Ούτε καν διακοπή δεν έγινε της συνεδρίασης και καταγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες για να μπει φραγμός στις νέες προκλήσεις της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα, είδαμε να τους παρέχετε αστυνομική κάλυψη για την να πραγματοποιήσουν ρατσιστική σύναξη στο Κερατσίνι, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από τον τόπο δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου εμφανίστηκαν ξανά χρυσαυγίτες υπόδικοι του τάγματος εφόδου της Νίκαιας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ.Παρασκευόπουλος, αθέτησε τις υποσχέσεις για μετακίνηση της δίκης της Χρυσή Αυγής στο Εφετείο Αθηνών προς τον Δήμαρχο Κορυδαλλού Σ.Κασσιμάτη και τους φορείς της πόλης. Ακόμη και της ίδιιας της προέδρου του δικαστηρίου.

Τώρα η κυβέρνηση παίζει με την φωτιά αναθέτοντας στην εγκληματική συμμορία δολοφόνων του ΝΑΤΟ να καταδιώκει τους πρόσφυγες στο Αιγαίο ενώ ξαναχτίζει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης μαζί με την Αμυγδαλέζα και κρατάει τον φράχτη στον Έβρο. Αυτές είναι οι πολιτικές που αποθρασύνουν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Με την δύναμη του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος και των συνδικάτων θα φροντίσουμε να απομονωθεί η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και να μπει στο περιθώριο. Aπαιτούμε η Βουλή να διακόψει όλες τις διευκολύνσεις που παρέχει στην νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, την χρηματοδότηση αλλά και την σκανδαλώδη προβολη από τα ΜΜΕ.

Θα δώσουμε δυναμική απάντηση με την μεγάλη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 19 Μάρτη, με κεντρικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 3μ.μ.

Ακουλουθεί δήλωση δικηγόρων της πολιτικής αγωγής για την επικείμενη αποφυλάκιση Ρουπακιά, 19/2/2016:

“Η συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά, πριν την έκδοση απόφασης για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17-18/9/2013 από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αποτελεί μια συνολική αποτυχία των ελληνικών διωκτικών και δικαστικών αρχών, η οποία υποσκάπτει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στο δικαιϊκό σύστημα και εκθέτει διεθνώς την ελληνική έννομη τάξη.

Η αργοπορία των κρατικών μηχανισμών να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και να τιμωρήσουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εγκληματικών της ενεργειών υπήρξε σκανδαλώδης. Εξαιτίας αυτής της κρατικής αδράνειας, θρηνούμε σήμερα θύματα της ναζιστικής βίας, με πρώτους τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν.

Αλλά και μετά την καθυστερημένη εκκίνηση της ποινικής δίωξης τον Σεπτέμβρη του 2013, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές αλλά και οι πολιτικοί ιθύνοντες επέδειξαν αργά αντανακλαστικά: θυμίζουμε εδώ ενδεικτικά την από 16/4/2014 επιστολή των δύο εφετών ανακριτριών, κκ. Κλάπα και Δημητροπούλου, προς τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, στην οποία διαμαρτύρονταν για την πολύμηνη καθυστέρηση απόφασης της Βουλής επί του αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Θυμίζουμε ακόμα τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης αλλά και της δικαστικής ιεραρχίας, οι οποίες: α. με την επιλογή της αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού για τη διεξαγωγή της δίκης και β. με την απόρριψη πλήθους αιτημάτων που απηύθυνε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κα Μαρία Λεπενιώτη (αλλαγή αίθουσας, αποκλειστική απασχόληση έδρας στην επίμαχη υπόθεση, κλπ), υπονομεύουν την ταχεία διεξαγωγή της δίκης που λαμβάνει χώρα από τις 20 Απριλίου 2015.

Τα θύματα της ρατσιστικής και φασιστικής βίας συνεχίζουν να ζητάνε την απόδοση δικαιοσύνης. Και αυτή δεν πρόκειται να έρθει παρά μόνο όταν ο δράστης των δικαζόμενων εγκλημάτων, που είναι η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή στο σύνολό της, καταδικαστεί όπως κατηγορείται.”

Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας.

Πηγή: ΚΕΕΡΦΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr