Αντιμετωπίστε την υπέρταση τρώγοντας υγιεινά

21 Οκτωβρίου 201712:41

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα εσωτερικά τοιχώματα των μεγάλων αρτηριών, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώματος.

Καταγράφεται με δύο αριθμούς  όπου ο μεγαλύτερος είναι (η συστολική ή «μεγάλη» πίεση) και ο μικρότερος (η διαστολική ή «μικρή» πίεση). Συστολική είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα μέσω αυτών προς τα όργανα του σώματος και διαστολική όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχτεί νέο αίμα.

 

Η σταθερή διατήρηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα ονομάζεται υπέρταση. Η υπέρταση, γνωστή ως «βουβός δολοφόνος» (silent killer), είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση, με πολύ δυσάρεστες, έως και μοιραίες συνέπειες στην υγεία. Εκτιμάται δε ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων παγκοσμίως. 
Η διατροφή αποτελεί έναν από του σημαντικότερους παράγοντες αντιμετώπισης της υπέρτασης.

Η υιοθέτηση τρόπου ζωής που επηρεάζει ευνοϊκά την αρτηριακή πίεση επιδρά τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της. Μεταβολές του τρόπου ζωής που προάγουν την υγεία συνιστώνται σε προϋπερτασικούς και σε υπερτασικούς, ως πρώτο στάδιο ή συμπλήρωμα της θεραπείας.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr