Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα

4 Νοεμβρίου 201315:02

Προβληματισμό -αν όχι ανησυχία- προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, το κύμα αντιδράσεων στις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για το νέο φόρο ακινήτων, που πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,9 δισ ευρώ, καθώς το νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή όταν η Τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα, έχοντας στη κορυφή της ατζέντας της το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Στην πραγματικότητα, στις λίγες ημέρες που απομένουν έως την κατάθεση του νομοσχεδίου, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει λίφτινγκ στις διατάξεις που άναψαν “φωτιές”, σε μια προσπάθεια κατευνασμού κυρίως των βουλευτών της Περιφέρειας, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η βασική φιλοσοφία του νέου Φόρου και πάνω από όλα χωρίς να αμφισβητείται ο στόχος των 2,9 δισ ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα και η ανακατανομή του φορολογικού βάρους στα αγροτικά ακίνητα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βασική στρέβλωση του φόρου, που προκαλείται από τη χαώδη- σε πολλές περιπτώσεις- διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Για παράδειγμα, στο Γέρακα μεζονέτα υπερπολυτελείας 220 τ.μ. πωλείται με αρχική τιμή 280.000 ευρώ δηλαδή 1.272 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο η Τιμή Ζώνης στη περιοχή κυμαίνεται από 1.250 ως 1.550 ευρώ/τ.μ.!!! Στο Μαρούσι, διαμέρισμα 133 τ.μ., 4ου ορόφου, εξοπλισμένο, κατασκευής του 1981 πωλείται με αρχική τιμή 130.00 ευρώ, δηλαδή 977 ευρώ/τ.μ.. Ωστόσο, η Τιμή Ζώνης, με την οποία θα υπολογιστεί ο νέος Φόρος κυμαίνεται από 1.450 έως 2.550 ευρώ/τ.μ.! Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ρετιρέ 96 τ.μ., του 1989 πωλείται με αρχική τιμή 145.000 ευρώ δηλαδή 1.510 ευρώ/τ.μ..

Όμως η Τιμή Ζώνης στη περιοχή κυμαίνεται από 2.500 έως 3.650 ευρώ/τ.μ.!!!!

Ειδικά όσον αφορά στη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων, αυτό που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι αλλαγές στους συντελεστές χρήσης των αγροτεμαχίων, με στόχο την ανακατανομή του βάρους ανάλογα με τη καλλιέργεια, τη μετακύλιση του βάρους στις επιδοτούμενες καλλιέργειες με χρήση της βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλαγές στους συντελεστές επιφανείας με στόχο τη μετακύλιση του βάρους σε αγροτεμάχια άνω των 130 στρεμμάτων, αλλαγές στους συντελεστές πρόσοψης σε εθνικές ή επαρχιακές οδούς, την επανεξέταση του συντελεστή προσαύξησης για αγροτεμάχια με κατοικία, ο οποίος ως έχει οδηγεί σε 5πλασιασμό του φόρου.

Πηγή : toxrima.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr