evros_fotia

Δύσκολες ώρες για τον Έβρο. Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

27 Αυγούστου 201102:27

evros_fotiaΠερισσότερα από 47.000 στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου, από τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν ήδη αεροσκάφη από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ το συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός που αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, χαρακτήρισε μεγάλη τη μάχη που δίδεται.

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την ημέρα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη: “Είναι πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα, όπως και το Σαββατοκύριακο, που έπεται. Όπως ήταν και οι προηγούμενες δύο μέρες. Γιατί οι άνεμοι είναι δυνατοί, αλλάζουν συνέχεια κατεύθυνση και δυστυχώς δυσκολεύουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες που κάνει η Πυροσβεστική και όλες οι τοπικές δυνάμεις. Με αυταπάρνηση, συνεχή προσπάθεια σε όλη τη χώρα, με όλα τα εναέρια μέσα στον αέρα και τη συνδρομή του στρατού, φαίνεται ότι μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση”.

Από χθες η περιοχή στη Λευκίμη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ λόγω της κρισιμότητας, έχει ζητηθεί και διεθνής συνδρομή εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
Το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς έχει συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, τα μέτωπα της φωτιάς εξελίσσονται μεταξύ των σημείων Μελία, Κοίλα, Ύψωμα 22 και Κιτρινόπετρα. Σημειώνεται πως η περιοχή Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης έχει σήμερα δείκτη υψηλής επικινδυνότητας 4.

Περισσότεροι από 175 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, δίνουν μάχη στα μέτωπα της φωτιάς, με τη συνδρομή τεσσάρων αεροπλάνων καναντέρ και τεσσάρων ελικοπτέρων, καθώς από το πρωί στις επιχειρήσεις προστέθηκαν και δυο ελικόπτερα CHINOOK.

Στο μέτωπο κατάσβεσης της φωτιάς αναμένονται να συνδράμουν τις επόμενες ώρες και ακόμη τέσσερα αεροπλάνα καναντέρ, από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Επίσης στην περιοχή υπάρχει και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, δήμων και του δασαρχείου. Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το χωριό Κοίλα και μια μονάδα της αεροπορίας. Επίσης ειδοποιήθηκαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, για την απομάκρυνση των ζώων από τις μονάδες τους.

Νέφος τέφρας στην Αλεξανδρούπολη
Σημειώνεται πως εξ αιτίας του νέφους με τέφρα που έχει καλύψει την πόλη της Αλεξανδρούπολης, η Διεύθυνση Υγείας Έβρου καλεί τους κατοίκους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, να έχουν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών τους και σε περίπτωση έντονης δύσπνοιας και ζάλης, να απευθύνονται στα κατά τόπους ιατρεία ή στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης από την περιοχή Λευκίμης και μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει δασικές εκτάσεις από πεύκα, δρύες καθώς και καλλιέργειες, αφήνοντας πίσω τις συνέπειες οικολογικής καταστροφής. Στην αστυνομία κρατείται ένας 49χρονος αγρότης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

ethnos on line

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr