Android Wear: H Google παρουσιάζει τα πρώτα «έξυπνα» ρολόγια με Android

21 Μαρτίου 201409:05

Την δυναμική που έχουν αναπτύξει το λειτουργικό σύστημα και οι υπηρεσίες της σε smartphone και tablet αξιοποιεί η Google, η οποία εισέρχεται με όπλο το Android στην αγορά των γκάτζετ που φοριούνται στον καρπό. Το “Android Wear” αποτελεί την έκδοση του OS για τα επονομαζόμενα «έξυπνα» ρολόγια. Με την LG να επιβεβαιώνει στο tech.in.gr από το InnoFest 2014 Europe ότι το δικό της G Watch θα κυκλοφορήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και την Motorola να επιδεικνύει ήδη το στρογγυλό Moto 360 που θα διατεθεί το καλοκαίρι, τοποθετείται το έναυσμα για την επιχείρηση προέλασης στον κόσμο των smartwatch όπως έγινε στο παρελθόν με τα έξυπνα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες, με την Google σε ρόλο εναυσματοθέτη.

Η Google ανακοίνωσε το Android Wear, μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος κομμένη και ραμμένη στα μέτρα ενός… ρολογιού, (ακόμα και στρογγυλού). Ο ρόλος του έξυπνου γκάτζετ στον καρπό, έτσι όπως το οραματίζεται η δημιουργός της κυρίαρχης μηχανής αναζήτησης, δεν είναι να λειτουργεί μόνο ως αξεσουάρ που φέρνει κάθε λογής ενημερώσεις από κοινωνικά δίκτυα και τα app του τηλεφώνου. Το Android Wear συνοδεύεται από το Google Now, και δέχεται φωνητικές εντολές υπό την εντολή “Ok, Google”, όπως το Google Glass (χωρίς ωστόσο την λήψη φωτογραφιών και βίντεο). Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ρολόι του για να δει αλλά και να απαντήσει σε μηνύματα, με υπαγόρευση. Επίσης, μπορεί να αντλήσει πληροφορίες με φωνητικές εντολές και με την αφή, υπό την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή που έστειλε την σχετική ενημέρωση υποστηρίζει την ανάδραση. Εξάλλου, το Android Wear αξιοποιεί τις κάρτες πληροφοριών του Google Now -το λογισμικό ψηφιακής βοηθού της Google που ενεργοποιείται λέγοντας “Ok Google”, όπως στα Γυαλιά της Google.

Η Google έκανε την ανακοίνωση του Android Wear αφού προηγουμένως αφενός διασφάλισε την συνεργασία μεγάλων κατασκευαστών, αφετέρου ετοίμασε μια πρώιμη έστω έκδοση του απαιτούμενου software developer kit που παρέχει στους προγραμματιστές εφαρμογών Android τα εργαλεία για να κάνουν διαδραστικές τις ενημερώσεις από τα app τους στο ρολόι (action). Ο χρήστης μπορεί να δει τις τρέχουσες προγραμματισμένες εργασίες του, να λάβει οδηγίες πλοήγησης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, που συνάδουν με τον τόπο και τον χρόνο ή άλλες παραμέτρους που καθιστούν την προβαλλόμενη πληροφορία κατάλληλη για τον χρήστη (context aware). Η χρηστικότητα του smartwatch με Android Wear αυξάνεται για να εξυπηρετήσει ειδικές ανάγκες, όπως η εμφάνιση στον καρπό του χεριού της κάρτας επιβίβασης αεροπορικών πτήσεων, ή πληροφοριών για την προγραμματισμένη πτήση και τα δρομολόγια.

Ενημέρωση από το app και πράξη από τον user: Ενδιαφέρον είναι ότι ενημερώσεις από τα app σε Android θα μπορούν να μεταφέρονται στο Android Wear χωρίς προσθήκες στον κώδικά του, αν και η εταιρεία παροτρύνει τους developer να επέμβουν και να κάνουν τα “notifications” πιο φιλικά για τα αξεσουάρ που φοριούνται στον καρπό, μεγεθύνοντας για παράδειγμα την γραμματοσειρά ή φροντίζοντας για την περιεκτικότητα της πληροφορίας. Κυρίως, τους παροτρύνει να κάνουν τις ενημερώσεις τους να μπορούν να προκαλέσουν ενέργειες, όπως η απόκριση με φωνή ή με την αφή (action buttons). Το Android Wear SDK Preview είναι διαθέσιμο άμεσα.

Googlebot στα προσωπικά δεδομένα του app: Μια άλλη παράμετρος που εισάγει το Android Wear είναι η είσοδος των ρομπότ της μηχανής αναζήτησης της Google στα δεδομένα που διατηρεί ο χρήστης μέσα στα app (deep linking). Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο προγραμματιστής το επιτρέψει (υποθέτουμε με την συναίνεση του κατόχου του app), ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει στα αποτελέσματα αναζήτησης και δεδομένα μέσα από τα app που έχει εγκαταστήσει στο τηλέφωνό του. Για παράδειγμα, εάν ο χρήστης αναζητά ένα προϊόν στο Google, το googlebot θα έχει δεικτοδοτήσει δεδομένα από την εφαρμογή για αγορές που έχει εγκαταστήσει στο τηλέφωνό του ο χρήστης, έτσι ώστε να εμφανίσει και πιθανή τρέχουσα προσφορά για το προϊόν που αφορούσε η αναζήτηση.

Ρολόι με αισθητήρες: Το Android Wear επίσης δεν αγνοεί τις εφαρμογές παρακολούθησης και διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασης και προβλέπει την υποστήριξη αισθητήρων για την βηματομέτρηση και την ταχύτητα, φαίνεται όμως ότι η Google δεν φοβάται να προχωρήσει άμεσα σε κάτι περισσότερο από τα περικάρπια fitness.


Και η Samsung με ρολόι Android Wear: Πρόθυμοι να κατασκευάσουν τα πρώτα smartwatch δηλώνουν οι Motorola, LG, Asus, HTC, ακόμα και η Samsung -η οποία πρόσφατα επέδειξε αιρετικά έξυπνα ρολόγια με το Tzien OS-, καταξιωμένοι κατασκευαστές ρολογιών όπως η Fossil και κατασκευαστές ηλεκτρονικών όπως η Intel, η Mediatek, η Qualcomm και η Broadcom.

Η LG Electronics επιβεβαίωσε ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου στην εκδήλωσή της InnoFest 2014 Europe που διεξαγόταν την ημέρα της ανακοίνωσης στην Βενετία ότι το δικό της G Watch πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, η Motorola (εταιρεία της Google) παρουσίασε με ενθουσιασμό το Moto 360, το οποίο θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2014, παντρεύοντας τον σχεδιασμό των ωρολογίων του παρελθόντος με την λειτουργικότητα του σύγχρονου “smart” watch.


Πάντως, η Google δεν επέδειξε λειτουργικό πρότυπο του πρώτου smartwatch με Android Wear, όπως άλλωστε και οι κατασκευαστές που ανακοινώθηκε ότι θα αγκαλιάσουν αυτή την έκδοση του «συνοδευτικού» λειτουργικού συστήματος. Τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αφορούν τα smartwatch σήμερα είναι η αυτόνομη λειτουργία τους, η ανάγκη για ημερήσια φόρτιση της μπαταρίας τους, η χρησιμότητα και η χρηστικότητά τους, καθώς και το κόστος τους, ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα από την πρώτη ανακοίνωση της Google.
Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr