Αλλάζει πάλι ο Φόρος Υπεραξίας των ακινήτων

8 Φεβρουαρίου 201410:00

Έχουν αρχίσει και ξηλώνονται οι φορολογικές παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών, καθώς είτε διαπιστώνεται εκ των υστέρων ότι οι φωνές περί στρεβλώσεων ήταν λίγο ως πολύ δικαιολογημένες.

Με το υπουργείο Οικονομικών να ανακρούει πρύμνα στο πλαίσιο της φορολόγησης των αγροτών, οι οποίοι δεν θα τηρούν λογιστικά βιβλία και μετά από τη προαναγγελία γενναίου “ψαλιδίσματος” στα φορολογικά πρόστιμα πριν καλά- καλά εφαρμοστούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται ανατροπές και στον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων, όσον αφορά τουλάχιστον στα παλιά ακίνητα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νέου φόρου, που είναι τελικά και πρόβλημα ουσίας, είναι πως χωρίς την αρχική αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολογιστεί η υπεραξία κατά τη μεταβίβαση και βέβαια ούτε ο σχετικός φόρος, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι εάν δεν βρεθεί εγκαίρως ένας αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού, όλες οι μεταβιβάσεις θα μείνουν “παγωμένες”.

Το βασικό πρόβλημα αφορά στα παλαιά ακίνητα, κυρίως αυτά που έχουν κατασκευαστεί με αυτεπιστασία, καθώς είναι προφανές ότι είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να υπάρχουν τα παραστατικά, απ’ όπου προκύπτει η πραγματική αρχική αξία του ακινήτου. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο στις περιπτώσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν πριν από το 1982, δηλαδή πριν θεσμοθετηθούν με τον νόμο 1249 οι αντικειμενικές αξίες, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις ο προσδιορισμός της αξίας του ακινήτου γινόταν με βάση τα συγκριτικά στοιχεία της αγοράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεδομένου του προβλήματος αυτού, υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για την εξαίρεση των παλαιών ακινήτων από τον Φόρο Υπεραξίας, έτσι ώστε να μην προκύψουν τερατώδεις επιβαρύνσεις ειδικά στις μεταβιβάσεις λόγω κληρονομιάς και γονικής παροχής. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι και ο Φόρος Αυτόματου Υπερτιμήματος που θεσμοθετήθηκε από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, δεν αφορούσε στα ήδη αποκτηθέντα ακίνητα, αλλά σε όσα επρόκειτο να αποκτηθούν, κατά τη δεύτερη μεταβίβαση τους.

Πηγή : toxrima.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr