2010pilio600_147344_9D1350

Πήλιο: 30 λόγοι για Φώτα στο βουνό

19 Ιανουαρίου 201115:09

2010pilio600_147344_9D1350«Ποιο είναι το ωραιότερο χωριό του Πηλίου;». Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ένα, είναι όλα πανέμορφα, κι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, δίνω πάντα την τόσο βαρετά κλισέ απάντηση.

 «Ναι, αλλά εσένα ποιο σ’ αρέσει περισσότερο;». Μεγάλη παύση. Υπάρχει ταξιδιώτης ή επισκέπτης –του Πηλίου εν προκειμένω, ή οποιουδήποτε τόπου εν γένει– που μπορεί να απαντήσει με το χέρι στην καρδιά πως κρίνει αντικειμενικά τα μέρη που επισκέπτεται; Πως το χωριό που του αρέσει περισσότερο είναι εκείνο που έχει τα ομορφότερα καλντερίμια, τα πιο εντυπωσιακά αρχοντικά, τα πιο πολύχρωμα δάση στις άκρες του, κι όχι εκείνο στο οποίο απλά έτυχε να δει τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από τα πολύχρωμα τζάμια ενός μπαρ που έπαιζε όλο το βράδυ την αγαπημένη του μουσική;

Η διπλωματική απάντηση στην ερώτηση «ποιο είναι το ωραιότερο χωριό του Πηλίου;» είναι εκείνη που ξεκινά με τη φράση «εξαρτάται τι εννοείς ωραιότερο». Αν θέλεις ρομαντζάδα, η Τσαγκαράδα. Αν θέλεις εντυπωσιακά αρχοντικά και ειδυλλιακά καλντερίμια, ο Άγιος Λαυρέντιος. Αν θέλεις κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και gourmet κουζίνα, η Πορταριά. Αν θέλεις sightseeing, οι Μηλιές. Αν θέλεις να κρυφτείς από τους πάντες, κι ύστερα να γυρίσεις και να μιλάς για το χωριό που ανακάλυψες, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Αν θέλεις να σε βρει το ξημέρωμα να χορεύεις, κι η δύση του ήλιου να απολαμβάνεις μοναδικές πηλιορείτικες νοστιμιές, η Ζαγορά.

Κι αν απλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι απ’ όλα αυτά θέλεις, ή ακόμα χειρότερα, τα θέλεις όλα, απλά ζητάς μερικές ημέρες παραπάνω άδεια, γεμίζεις το ρεζερβουάρ και ξεκινάς να κάνεις τις δικές σου ανακαλύψεις και να καταλήξεις ότι το «ωραιότερο χωριό» υπάρχει μόνο στο μυαλό σου και μόνο μέχρι να ερωτευτείς το επόμενο.

Εμείς συγκεντρώσαμε τα δικά μας “best of” στην πολυσέλιδη λίστα που ακολουθεί, απλά για να έχετε έναν ενδεικτικό χάρτη μαζί σας σε αυτήν την εξερεύνηση. Αν γυρίσετε έχοντας διαφωνήσει, τόσο το καλύτερο. Σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να συντάξετε τον δικό σας.

* Τσαγκαράδα: Ναι, είναι υπερ-προβεβλημένη, υπερ-εκμεταλλευμένη –έχει έναν ρομαντικό ξενώνα κάθε τρία μέτρα– και υπερχειλισμένη από ζευγαράκια που συρρέουν κάθε Σαββατοκύριακο σε λαϊκό προσκύνημα. Ξέρετε, όμως, γιατί; Γιατί είναι υπέροχη: αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, παραδοσιακά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια, όλα όσα αγαπάμε στο Πήλιο είναι εδώ, σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του, το οποίο έχει για κορνίζα ένα παραμυθένιο δάσος, που στα ξέφωτά του θα μπορούσαν άνετα να κοιμούνται οι νεράιδες των παιδικών μας ονείρων.

* Μακρινίτσα (φωτό, επάνω): Άλλη μια επιβεβαίωση του κανόνα που θέλει τα τουριστικά μέρη να είναι και τα ομορφότερα –αλλιώς δε θα είχαν γίνει ποτέ τουριστικά, in the first place– η Μακρινίτσα είναι όλα εκείνα για τα οποία αγαπάμε να γκρινιάζουμε στο Πήλιο: 80s φολκλόρ, τουριστική και στριμωγμένη από τα γκρουπ των επισκεπτών που καταφτάνουν με τα πούλμαν και τα αυτοκίνητα που δίνουν μάχη για μια θέση στο πάρκινγκ στην είσοδό της. Προσπαθήστε, όμως, να σκεφτείτε καλύτερη βόλτα από εκείνη που ανεβοκατεβαίνει τα σκαλάκια της, σκαρφαλώνει στα πιο ανηφορικά της καλντερίμια και κάνει στάση στην κουκλίστικη πλατεία της, για να αγναντέψει τον Βόλο κάτω από τις σόλες των παπουτσιών της. Δε θα τα καταφέρετε.

* Βυζίτσα: Δεν είναι τυχαίο ότι –απ’ όλα τα χωριά του Πηλίου– ο ΕΟΤ ενέταξε πρώτη τη Βυζίτσα στο πρόγραμμα αποκατάστασης και διατήρησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα αρχοντικά της είναι ίσως τα χαρακτηριστικότερα ολόκληρου του Πηλίου, τα λιθόκτιστα καλντερίμια της προκαλούν τον επισκέπτη να χαθεί για ώρες στον λαβύρινθό τους, η πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο – σήμα κατατεθέν προσφέρει την απαραίτητη ανασύνταξη δυνάμεων με ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, ντόπιο τσίπουρο και μεζεδάκια, πριν την επόμενη βόλτα. Και πάλι από την αρχή.

* Άγιος Λαυρέντιος: Όταν μιλάμε για πηλιορείτικα αρχοντικά, ο Άγιος Λαυρέντιος διεκδικεί βραβείο. Κρυμμένα πίσω από αγριοκερασιές και καστανιές, αρχοντικά όπως αυτά του Γκλαβάνη, με τα εμφανή ανατολίτικα στοιχεία, του Παπαθανασίου, με τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά ή του Κανταρτζή με τα τοξωτά παράθυρα, πλαισιώνουν τα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού, δίπλα σε άλλα, λιγότερο ονομαστά, συνθέτοντας ένα σκηνικό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ολόκληρο το Πήλιο σε μικρογραφία.

http://www.in2life.gr/

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr