Ω-3 για έξυπνα παιδιά

31 Αυγούστου 201022:00

omega_3Όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αλλά και ακόμη πιο πριν, δηλαδή στην εμβρυακή τους ζωής, φαίνεται πως τα παιδιά έχουν ανάγκη από Ω-3 λιπαρά οξέα…

 

Μια νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει πως ακόμη και από τη μήτρα της μητέρας τους, τα έμβρυα έχουν δυνατότητα να δέχονται τα ευεργετικά συστατικά των ω-3 λιπαρών οξέων και ιδιαίτερα αυτά που βοηθούν στην νοημοσύνη και την αντίληψη.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα με επικεφαλής την Δρ Καρολ Τζ. Λαμμι-Κιφ διαπίστωσε ότι τα βρέφη εννέα μηνών των οποίων οι μητέρες έτρωγαν εμπλουτισμένα δημητριακά με DHA κατά τη διάρκεια της κύησης, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ επίλυσης προβλημάτων από τα βρέφη των οποίων οι μητέρες δεν είχαν προσθέσει DHA στη διατροφή τους.

Το DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ) είναι ένα από τα μείζονα ω-3 λιπαρά οξέα που εντοπίζονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα. Λόγω του ζωτικού ρόλου του λίπους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι ειδικοί συστήνουν στις εγκύους τη λήψη 300 mg DHA την ημέρα.

Τα βρέφη υπεβλήθησαν σε συνήθη τεστ επίλυσης προβλημάτων και μνήμης σε ηλικία εννέα μηνών. Το τεστ επίλυσης προβλήματος έλεγχε την ικανότητα του βρέφους να ανακτήσει ένα παιχνίδι που είχε καλυφθεί από ένα κομμάτι ύφασμα.

Γενικά, τα βρέφη της ομάδας των μητέρων με τα ενισχυμένα με DHA δημητριακά είχαν καλύτερη επίδοση στο τεστ από τα βρέφη της άλλης ομάδας. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως προς το τεστ μνήμης.

Σε μια μελέτη μάλιστα διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν ιχθυέλαιο κατά την εγκυμοσύνη και τους πρώτους δύο μήνες του θηλασμού ενίσχυαν τον δείκτη ευφυΐας του παιδιού σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition

Δείτε την περιεκτικότητα τροφίμων σε Ω-3

kids.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr