astynomia tampela 640x480

Υπόμνημα συνδικαλιστών σε Δένδια: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού στην ΑΔ. Ξάνθης

16 Δεκεμβρίου 201214:00

astynomia tampela 640x480Για τις πολύ σοβαρές ελλείψεις προσωπικόυ στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης αναφέρονται απευθυνόμενοι, στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης οι συνδικαλιστές της Ξάνθης, στο υπόμνημα που παρέδωσαν την Πέμπτη, κατά τη συνάντησή τους με επιτελείς του Υπουργείου

Στο υπόμνημά τους αναφέρονται στις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε όλα τα Τμήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα να αστυνομεύεται πλημμελώς η περιοχή, αφού δεν υπάρχει η αναγκαία επάνδρωση , όπως αναφέρουν. Γενικότερα, σημειώνουν ότι ακόμη και με βάση το οργανόγραμμα που καταρτίστηκε τη δεκαετία του 1980, υπάρχουν ελλείψεις 74 αστυνομικών, επί συνόλλου 397 που απαιτούνται, αν και έκτοτε, οι ανάγκες και η εγκληματικότητα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

κ.Υπουργέ

Η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης από ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα, το μέλημά της ήταν να αναδείξει τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία της Α.Δ Ξάνθης με μόνο γνώμονα την καλύτερη λειτουργία της ώστε οι πολίτες να αισθάνονται πάνω από όλα ασφαλείς αλλά και οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτή να αισθάνονται ικανοποιημένοι και για το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν αλλά και από το περιβάλλον εργασίας τους.

Είναι γνωστό ότι εδώ και 10 χρόνια περίπου με συχνά υπομνήματά μας προς την Πολιτική και φυσική μας ηγεσία επισημάναμε τον κίνδυνο να βρεθεί η Α.Δ Ξάνθης κάποια στιγμή με μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Επίσης είναι γνωστές προς κάθε κατεύθυνση όλες οι ενέργειες και οι υπομνήσεις που κάναμε για τον κίνδυνο που υπάρχει λόγω έλλειψης χρημάτων και μη ανανέωσης του στόλου να βρεθούμε χωρίς περιπολικά ή με περιπολικά που αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.

Με την ευκαιρία της συνάντησής μας θα θέλαμε να σας αναδείξουμε τα προβλήματα κάθε υπηρεσίας ξεχωριστά ώστε να μπορέσετε και εσείς με τη σειρά σας να έχετε εικόνα της δικής μας άποψης και θέσης.  Καταρχήν θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η Α.Δ. Ξάνθης παρουσιάζει ένα έλλειμμα 74 αστυνομικών από τη από την προβλεπόμενη Οργανική της δύναμη (397), η οποία σημειωτέον έχει φτιαχτεί σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και όπως γίνεται κατανοητό ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός για τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας πόσο μάλλον ότι σε όλο αυτό το διάστημα έχουν δημιουργηθεί καινούργιες υπηρεσίες-ομάδες οι οποίες στελεχώθηκαν εκ των έσω(Αγ.Κων/νος-ΔΙ.ΑΣ-ΥΦΕΚΑ).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα πρώτιστα στην αστυνόμευση του νομού μας αλλά και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της Α.Δ Ξάνθης.

ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ
Το τμήμα ασφαλείας Ξάνθης ενώ σύμφωνα με την οργανική του φαίνεται να είναι η μόνη πλήρης υπηρεσία, δυστυχώς λόγω της αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και των αντικειμένων που επιλαμβάνεται έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ορθή λειτουργία της υπηρεσίας.
Υπάρχουν μέρες που δεν μπορεί να επανδρωθεί πλήρως η εποχούμενη περιπολία με αποτέλεσμα να επανδρώνεται από συναδέλφους που υπηρετούν σε ειδικές ομάδες (ναρκωτικών, κρατική, κ.α) με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αντιμετώπιση ειδεχθών εγκλημάτων .

ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ
Το Τ.Τ.Ξανθης αστυνομεύει όλη την πόλη της Ξανθής καθώς και το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Ξανθής. Μέχρι πριν περίπου 10 χρόνια το τμήμα ήταν σχεδόν πλήρες ,σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο τα περιπολικά που κάνουν οκτάωρη βάρδια να είναι επανδρωμένα με ένα άτομο με ότι αυτό συνεπάγεται για την αστυνόμευση ολοκλήρου του νομού μας. Και μάλιστα πολλές φορές για να μπορέσουν να επανδρωθούν έστω και με ένα άτομο τα περιπολικά ,χρησιμοποιούνται συνάδελφοι που έχουν σαν αντικείμενο εργασίας την εξυπηρέτηση των πολιτών (άδειες μοτοποδηλάτων κ.α) και την εξυπηρέτηση συναρμόδιων υπηρεσιών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και διαμαρτυρίες από τους πολίτες .
Σημειωτέον η παρούσα δύναμη προσωπικού που κατέχει θέση αστυφύλακα είναι μόλις 23 αστυνομικοί.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ
Στο Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης η κατάσταση είναι τραγική, αφού η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους βαθμούς φτάνει στο 30% και πιο συγκεκριμένα στους αστυφυλακές στο 40%.
Θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι στις αρμοδιότητες του τμήματος είναι η αστυνόμευση της πόλης ,αλλά και των περιχώρων της, καθώς επίσης είναι επιφορτισμένο και με άλλες αρμοδιότητες όπως δικαστήρια, μεταγωγές κρατουμένων, επιδόσεις στρατιωτικών εγγραφών, επιδόσεις κλήσεων για δικαστήρια, μετρά τάξης σε αθλητικούς αγώνες, Γ.Ο.Κ., πεζές περιπολίες και όλες αυτές οι υπηρεσίες μονό με 30 αστυνομικούς. Το αποτέλεσμα είναι και εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα τα περιπολικά βάρδιας να επανδρώνονται με ένα άτομο, και πλέον πολλές φορές δεν υπάρχει καν περιπολικό να αστυνομεύει την πόλη μας όταν πριν από μερικά χρονιά υπήρχαν στην βάρδια 2 περιπολικά πλήρως επανδρωμένα.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΣΕΑΣ
Στο αστυνομικό τμήμα της Γενισέας ,το οποίο αστυνομεύει μια περιοχή που περιλαμβάνει 20 οικισμούς με περίπου 10000 κατοίκους έχουν μείνει μόλις 12 αστυνομικοί. Τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας δεν υπάρχει ούτε ένα περιπολικό και φυλάσσεται μονό το Αστυνομικό Τμήμα .Δηλαδή μια τεράστια περιοχή δεν αστυνομεύεται!

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΧΙΝΟΥ
Στο Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου στο οποίο ανήκει και ο Αστυνομικός Σταθμός της Μύκης και ο μεθοριακός σταθμός Αγ.Κων/νου υπηρετούν 19 αστυνομικοί από τους 36 προβλεπόμενους και χάρη μονό στην αυταπάρνηση αυτών δεν υπάρχουν ακόμα προβλήματα στην περιοχή.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι πριν από το 2000,όταν άλλαξε η οργανική δύναμη του τμήματος αυξάνοντας τον αριθμό προς τα πάνω, υπηρετούσαν 21 αστυνομικοί. Αυτο για να καταλάβετε πως κάποιοι εννοούν την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών στα χαρτιά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΥΛΑΛΟΥ
Στον Αστυνομικό Σταθμό Ευλάλου υπηρετούν σήμερα μόλις 10 αστυνομικοί όλων των βαθμών και στην δικαιοδοσία τους έχουν μια περιοχή που περιλαμβάνει 40 οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15000 κατοίκων. Ο σταθμός αυτός αναμενόταν από το 2000-όταν συγχωνεύτηκε με μικρότερους σταθμούς της περιοχής-να αυξήσει την οργανική του δύναμη κάτι το οποίο δεν συνέβη, αντιθέτως μάλιστα, μειώθηκε η δύναμή του και συνεχίζει να μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Το Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης αστυνομεύει μια περιοχή με 22 οικισμούς και με πληθυσμό άνω των 3500 κατοίκων και ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με την οργανική του να έχει 22 αστυνομικούς σε όλους τους βαθμούς, έχει μόλις 9.
Τι να πρωτοκάνουν αυτοί οι 9; Να φυλάξουν το κτίριο; Να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους γραφειοκρατικά (ταυτότητες- γνήσια υπογραφής); Να κάνουν περιπολίες; Τα συμπεράσματα δικά σας!

Α.Σ ΣΕΛΕΡΟΥ
Ο συγκεκριμένος σταθμός καλύπτει μια από τις πιο «ευαίσθητες» περιοχές του νομού μας, ο οποίος δυστυχώς λόγω της δραματικής μείωσης των υπηρετούντων συναδέλφων το μόνο που μπορεί είναι να διαθέτει ένα άτομο για περιπολικό προς εξυπηρέτηση και μόνο των πολιτών.
Πέραν των όλων προβλημάτων που αφορούν την έλλειψη προσωπικού θα πρέπει να τονιστεί η τραγική κατάσταση που υπάρχει στον εποχούμενο στόλο της Α.Δ Ξάνθης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των οχημάτων ή έχει ακινητοποιηθεί ή υπολειτουργεί και αυτό αποτέλεσμα του μη εκσυγχρονισμού των οχημάτων αλλά και της έλλειψης χρημάτων για την επισκευή τους .

Θα πρέπει να τονιστεί ότι από τα λιγοστά χρήματα που αμείβονται οι αστυνομικοί αγοράζονται αναλώσιμα υλικά για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας Ξανθιώτες.
Η Συνδικαλιστική Κίνηση Ξάνθης κατανοεί και το κίνδυνο και τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα αλλά και τον κίνδυνο να έρθουν τα χειρότερα για όλους μας.Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι εις βάρος του έλληνα πολίτη ο οποίος προσδοκά πέραν των άλλων αγαθών , το αγαθό της ασφάλειας από την πολιτεία.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr