mavrodis gri

Ο ΦΠΑ ενός καφέ . Του Βαγγέλη Μαυροδή

2 Σεπτεμβρίου 201205:05

mavrodis_griΤυχαία σε κάποια ιστοσελίδα, είδα τις τιμές χονδρικής για σύριγγες και γάζες και σκέφτηκα πόσες σύριγγες ή γάζες θα αγόραζε ένα νοσοκομείο, με τον ΦΠΑ που κλέβει κάποιος ταπεινός καφετζής.

Και λέω ταπεινός, γιατί όποιος καφετζής οδηγηθεί στο δικαστήριο ή πιαστεί με το κατσίκι στον ώμο, να μην κόβει απόδειξη δηλαδή, την ταπεινότητα του επαγγέλματος θα επικαλεστεί, και το ελάχιστο κέρδος. Και , «από έναν καφέ τι να βγάλεις;;.>> Αν ο καφές λοιπόν στον τιμοκατάλογο κοστίζει 1.50 Ευρώ και ο ΦΠΑς είναι 23% και δεν κόψει απόδειξη ο μαγαζάτορας, το ποσό που κλέβει (χώρια ο φόρος του που λιγοστεύει) είναι 0,345 Ευρώ.

Αν ο καφές είναι και . . .Φραπές με 2,50 ευρώ, ο κλεμμένος ΦΠΑς ανέρχεται στα 0,575 Ευρά. !!!

Να σκεφτούμε ότι οι 100 !!! σύριγγες που προμηθεύονται τα Νοσοκομεία χονδρικά, κοστίζει η μία κατά μέσο όρο (μεγάλες και μικρές), μόνο ένα σέντς και κάτι!!!!Δηλαδή αν το υπολογίζω σωστά, με τον ΦΠΑ ενός καφέ, το Νοσοκομείο αγοράζει περίπου 50 σύριγγες, δύο χειρουργικά νυστέρια, και ανάλογα άλλα υλικά απαραίτητα για τη λειτουργία του.

Και αν πεις για τις γάζες; Ισχύουν περίπου οι ίδιες τιμές.

Και σκεφθείτε τι γίνεται με τα διάφορα ποτά που κανένα δεν κοστίζει κάτω από 5 Ευρώ τουλάχιστον. Δηλαδή με όσα πίνει κάποιος για να «φκιαχτεί», το κόστος μπορεί να φτάνει όσο μια. . . εγχείρηση . . .!!!

Και σκέφτομαι το φίλο που διαμαρτυρόταν σήμερα για το κόστος και την αδυναμία της περίθαλψης. Και όταν τον ρώτησα γιατί δεν τού έφεραν την απόδειξη για τον καφέ, μού απάντησε, «έλα μωρέ, γνωστός είναι, θα κάνουμε φασαρία για 2 Ευρώ;» Σε μένα βέβαια απόδειξη πάντα φέρνει ο καφετζής, και δεν είναι «άγνωστος».

Έχει κανείς αντίρρηση; Να την πει όμως επώνυμα.

Βαγγέλης Μαυροδής

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr