akinita_sfiri

Ισπανία: Τριπλάσιοι οι πλειστηριασμοί το 2011

29 Δεκεμβρίου 201016:00

akinita_sfiriΤριπλασιασμό του αριθμού των κατοικιών που θα πλειστηριαστούν στην Ισπανία προβλέπουν για το 2011 φορείς της αγοράς ακινήτων με ειδίκευση στις κατασχέσεις.

 

Κύριος λόγος της εκτίναξης των πλειστηριασμών αναμένεται να είναι τα νέα λογιστικά πρότυπα, που θα εξωθήσουν τις πιστώτριες τράπεζες να «ξεφορτωθούν» περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι αξίες μειώνονται. Σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών, περίπου 100.000 κατοικίες και διαμερίσματα, που βρίσκονται σήμερα στα χέρια τραπεζών, είναι ήδη διαθέσιμα προς πώληση.

Συνολικά, με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της χώρας, τα «προβληματικά στεγαστικά δάνεια και δάνεια προς τον κατασκευαστικό κλάδο αγγίζουν σε αξία τα 181 δισ. ευρώ». Πλέον, με βάση νέες οδηγίες προς τις τράπεζες που τέθηκαν σε ισχύ από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τελευταίες οφείλουν να αντιδρούν ταχύτερα σε ακίνητα που διαθέτουν και των οποίων οι τιμές υποχωρούν, εν ολίγοις καλούνται να ξεφορτώνονται ακίνητα με ταχύτερο ρυθμό, αντί να περιμένουν την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, που άλλωστε ήδη μετρά τρία χρόνια πτώσης.

Ενδεικτικό της κρίσης που έχει πλήξει την αγορά της Ισπανίας, μετά το σπάσιμο της φούσκας που δημιουργήθηκε την περίοδο 1995-2007, είναι ότι 2.600 εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων έχουν βάλει «λουκέτο» την τελευταία διετία (με βάση στοιχεία της Credito y Causion), τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα έχει αγγίξει το 20%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του 2007. Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη χορηγήσει πακέτα στήριξης ύψους 70 δισ. ευρώ προς τον τραπεζικό κλάδο, προκειμένου αυτός να βελτιώσει τη λογιστική του εικόνα.

Την ίδια στιγμή, πιθανότητα ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αν τουλάχιστον ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις των εταιρειών συμβούλων ακινήτων της χώρας, που κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση των τιμών κατά 20% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή;http://www.naftemporiki.gr/

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr