lesbos2011-600_162487_P31626

Λέσβος: Ανατολικά της απόλαυσης

3 Ιουλίου 201112:51

lesbos2011-600_162487_P31626Στην Λέσβο δεν θα πας για ολιγοήμερες διακοπές, γιατί το πιθανότερο είναι ότι το μόνο που θα προλάβεις να δεις είναι ένα μεγάλο, αστικού τύπου λιμάνι, που όμοιό του συχνά μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ελλάδα.

Το νησί αξίζει ολόκληρη την καλοκαιρινή μας άδεια για να μας χορτάσει, αλλά και πάλι αποκλείεται να μην αφήσουμε ανεξερεύνητα σημεία του. Συγκεντρώνουμε, λοιπόν, παρακάτω τα ταξιδιωτικά must της Λέσβου και φουλάρουμε καύσιμα για πολλά χιλιόμετρα ορεινών και παραθαλάσσιων οικισμών, απόμακρων, ανεξερεύνητων παραλιών και ιστορικών-πολιτιστικών αξιοθέατων που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουμε.

Τα καλύτερα του νησιού με μια ματιά
Το νησί της Σαπφούς, του Θεόφιλου, του Μυριβήλη και του Βενέζη δεν θα μπορούσε να μην φιλοξενεί πληθώρα ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, στα οποία αξίζει να αφιερώσουμε μερικά από τα απογεύματά μας εκεί. Το Μουσείο Θεόφιλου και Τεριάντ (φωτο), στην Βαρειά (ανοικτό καθημερινά 9.00 με 13.00 και 16.30 με 20.00), για παράδειγμα, στεγάζει τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες με 86 πίνακες του Θεόφιλου –πολλοί από αυτούς έχουν υποστεί φθορές λόγω αμέλειας, όπως υποστηρίζουν τα τοπικά μέσα, όμως σε κάθε περίπτωση αξίζουν το ενδιαφέρον μας.

Γευστική… ουζογνωσία θα απολαύσετε στο Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη, στο Πλωμάρι, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε κάποια καθημερινή από τις 9.00 έως τις 16.00. Εκεί θα μάθετε όλα τα μυστικά για το… νέκταρ του νησιού, ενώ μπορείτε να αγοράσετε σπάνιες ετικέτες. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Τα σημαντικότερα ίσως ιστορικά μνημεία του νησιού είναι τα Κάστρα της Μυτιλήνης και του Μολύβου, περίπου 60 χιλιόμετρα από την Μυτιλήνη, στην θέση της αρχαίας Μήθυμνας. Και τα δύο κάστρα οικοδομήθηκαν κατά τα βυζαντινά χρόνια (483-565 μ.Χ.) με σκοπό να προστατεύσουν το νησί από επιδρομές Φράγκων και Τούρκων, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ως τόποι διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες. Το δε κάστρο του Μολύβου είναι καλύτερα διατηρημένο και εντυπωσιάζει χάρη στην κεντρική είσοδό του, κατασκευασμένη από χοντρό ξύλο και περίτεχνες μεταλλικές πλάκες.

Ωστόσο, είναι η φυσική ομορφιά και πολυμορφία του νησιού που θα κερδίσει σταδιακά τον νέο επισκέπτη και αυτό οφείλεται στην γεωγραφική θέση της Λέσβου, η οποία της έχει χαρίσει μεγάλη ποικιλία βλάστησης. Τα σπάνια λουλούδια στα Βατερά και οι υδροβιότοποι με τους ερωδιούς στην Καλλονή, όμως, επισκιάζονται τουριστικά από το μαγευτικό Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου (φωτο), το οποίο απλώνεται σε μία ευρεία περιοχή με ηφαιστειακό πετρώματα. Δίπλα στο δάσος έχει ανεγερθεί το αξιόλογο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού.

Τέλος, αν θέλετε να ζήσετε μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία, η οποία θα σας ταξιδέψει στις ανατολίτικες επιρροές της ιστορίας του νησιού, μην φύγετε αν δεν επισκεφτείτε κάποιο από τα ιαματικά λουτρά, τα οποία διατηρούν τις παραδοσιακές υπηρεσίες τους, συχνά συνδυάζοντάς τες και με νέες τεχνικές χαλάρωσης (κόστος εισόδου στους λουτήρες στα περισσότερα από 3 έως 5 ευρώ). Τα πιο γνωστά και οργανωμένα είναι:

Ιαματικά Πολιχνίτου: Ατμοσφαιρικά και καλοδιατηρημένα με πραγματικά νερά.
-Λουτρόπολη Θέρμης: Χλωρονατριούχος-σιδηρούχος αλιπηγή, ιδανική για θεραπεία ρευματισμών (τηλ. 22510 71497).
-Θερμά της Εφταλούς: Από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που διαθέτουν κοινά μπάνια ανδρών και γυναικών (τηλ. 22530 71245).
-Θερμά Κόλπου Γέρας: Το νερό πέφτει με μεγάλη πίεση στους λουτήρες θυμίζοντας σύγχρονο υδρομασάζ. Για πραγματικό, απολαυστικό μασάζ, όμως, απευθυνθείτε στην υπεύθυνη του χώρου (τηλ. 22510 41503).

(Παγωμένες) βουτιές
Ήρεμες και ανεξερεύνητες ή οργανωμένες και πολύβουες, στη Λέσβο θα βρείτε παραλίες για κάθε γούστο με ένα όμως κοινό χαρακτηριστικό: Τα παγωμένα νερά. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

-Οι λιγότερo κοσμικές παραλίες του νησιού, εκεί που οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες αποτελούν ύβρη, βρίσκονται σε παραθαλάσσιους οικισμούς όπως η Χαραμίδα, ο Άγιος Ερμογένης, το Κανόνι, το Πεταλίδι, η Τσόνια, η Εφταλού, η Φανερωμένη και το Τάρτι, στον Κόλπο Γέρας, με τα τιρκουάζ νερά. Λίγο πιο μακριά θα βρείτε τις εξίσου ήσυχες παραλίες Φτέλια, Δρώτα στο Πλωμάτι και Μικρή και Μεγάλη Τσιχράντα στην Καλλονή.

της Έλενας Μπούλια

http://www.in2life.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr