katafugia2010-600_147535_43C262

Καταφύγια: Κουκέτα με θέα στο βουνό

9 Μαρτίου 201122:00

katafugia2010-600_147535_43C262Ονειρεύεστε χιονισμένες βουνοκορφές, ειδυλλιακά μονοπάτια στη φύση, φωτιά να καίει στο τζάκι, αλλά οι τιμές των ορεινών ξενώνων αυτήν την εποχή σας αποθαρρύνουν;

Και αν σας λέγαμε ότι δε χρειάζεστε περισσότερα από 12 ευρώ για να ξυπνήσετε δίπλα σε ένα παράθυρο με θέα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές και καμινάδες που αχνίζουν; Θα δυσκολευόσασταν να μας πιστέψετε, ξέρουμε.

Τα ορεινά καταφύγια, που ανακαινίζονται διαρκώς και διαδίδονται από στόμα σε στόμα τα τελευταία χρόνια, έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες του no-budget weekender. Ζητώντας σας να απαρνηθείτε λίγη από την πολυτέλεια των boutique ξενώνων, και να συμβιβαστείτε με την έλλειψη ιδιωτικότητας σε έναν κοιτώνα, προσφέρουν σε αντάλλαγμα παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ρομαντικές βραδιές δίπλα στο τζάκι με θέα τον έναστρο ουρανό, αμεσότερη-δε-γίνεται επαφή με τη φύση και, βέβαια, οικονομία. Στα συν, υπολογίστε ότι πιθανότατα θα βάλουν και τους πιο τεμπέληδες εξ υμών στον πειρασμό να δοκιμάσουν κάποια από τις δραστηριότητες βουνού –πεζοπορία, σκι, παιχνίδια προσανατολισμού, τοξοβολία– που διοργανώνονται σχεδόν πάντα κάπου εκεί γύρω.

Για να διανυκτερεύσετε σε κάποιο καταφύγιο, καλό είναι πάντα να έρχεστε σε συνεννόηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο ή την εταιρεία που το διαχειρίζεται, για να πληροφορηθείτε τα σχετικά με την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα την περίοδο που σας ενδιαφέρει. Όλα σχεδόν τα καταφύγια φροντίζουν, κατόπιν συνεννόησης, και για τη διατροφή σας –η οποία χρεώνεται συνήθως έξτρα. Τα βασικά «μέρη» του καταφυγίου είναι, σε γενικές γραμμές, το καθιστικό, συνήθως εξοπλισμένο με τζάκι για την απαραίτητη ατμόσφαιρα αλλά και για λειτουργικούς λόγους, η κουζίνα και οι κοιτώνες, που μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταφυγίου.

Παίρνουμε, λοιπόν, τα sleeping bag μας, καθότι τα καταφύγια –παρά την παρανόηση που τείνει να επικρατήσει τα τελευταία χρόνια– δεν είναι ξενοδοχεία με καθαρίστριες για να πλένουν και να στρώνουν σεντόνια, και φεύγουμε για μερικά από τα καλύτερα ελληνικά καταφύγια.

Κόνιτσα – Ζαγοροχώρια: Γκαμήλα vs. Σμόλικας
Σε απόσταση αναπνοής από συγκλονιστικά φυσικά τοπία, μεταξύ των οποίων η θρυλική Δρακόλιμνη, το καταφύγιο του Σμόλικα θεωρείται ένα από τα καλύτερα οργανωμένα καταφύγια της χώρας. Το νέο, όμως, που θα ενθουσιάσει τους τεμπέληδες της παρέας, είναι ότι πέραν του «παραδοσιακού» μονοπατιού, από το χωριό Παλαιοσέλι ξεκινά και δασικός δρόμος που φτάνει μέχρι το καταφύγιο. Η χωρητικότητα αγγίζει τα 30 άτομα, σε τέσσερα ξεχωριστά δωμάτια, ενώ το καταφύγιο διαθέτει επίσης κουζίνα που σερβίρει πιάτα ημέρας, καθώς και τραπεζαρία – καθιστικό με τζάκι. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κοινότητα Παλαιοσελίου, που διαχειρίζεται το καταφύγιο, στο τηλέφωνο 26550 24626.

Το δυσκολότερα προσβάσιμο καταφύγιο της Γκαμήλας βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Μικρό Πάπιγκο, σε υψόμετρο 1929 μέτρων, και είναι από τα αγαπημένα ορειβατών και πεζοπόρων που απολαμβάνουν τα ειδυλλιακά μονοπάτια της περιοχής. Αυτήν την εποχή το καταφύγιο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα, για παρέες δεκαπέντε ατόμων και άνω. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12€ το άτομο, ενώ υπάρχει μία μικρή επιβάρυνση για το πετρέλαιο, της τάξης των 30€ την ημέρα, η οποία διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων. Στο καταφύγιο λειτουργεί και εστιατόριο, με επιπλέον χρέωση. Η χωρητικότητα του καταφυγίου ανέρχεται στα πενήντα άτομα, ενώ στα δυνατά χαρτιά του περιλαμβάνεται η υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή που του εξασφαλίζει η θέση του στο διάσελο του βουνού. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του καταφυγίου, Γιώργο Ροκά, στο τηλέφωνο 6973223100.

Σημειώστε επίσης: Στο Ανατολικό Ζαγόρι, πολύ κοντά στη γραφική Βωβούσα, το καταφύγιο Βάλια Κάλντα μπορεί να φιλοξενήσει έως 50 άτομα, στους εντυπωσιακούς του χώρους. Διαθέτει θέρμανση, καθιστικό με τζάκι και εστιατόριο, με δυνατότητα εξυπηρέτησης έως 100 ατόμων. Η διανυκτέρευση κοστίζει 10 ευρώ το άτομο.

Πάρνηθα: Ένα καταφύγιο για την Αθήνα
Στη θέση Φλαμπούρι, σε υψόμετρο 1.158 μέτρων, το ομώνυμο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών απολαμβάνει μαγευτική θέα προς τις κορυφές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, καθώς και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Λειτουργεί από Παρασκευή έως Κυριακή, καθώς και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα. Κατόπιν συνεννόησης επίσης διοργανώνονται δραστηριότητες όπως πεζοπορία, τοξοβολία και παιχνίδια προσανατολισμού στο δάσος. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12 ευρώ ανά άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους υπεύθυνους του καταφυγίου, στα τηλέφωνα 210 2464666 και 211 6875018.

Άγραφα: Η Λίμνη Πλαστήρα… από πάνω
Κρεμασμένο σχεδόν πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, το Καταφύγιο Αγράφων είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.536 μέτρων, στην περιοχή Καραμανώλη, 7 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Νεράιδα. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και τραπεζαρία με τζάκι, και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 24 άτομα. Δυνατό χαρτί του είναι η θέση του, στην καρδιά ενός άριστα οργανωμένου δικτύου μονοπατιών, που θα λατρέψουν οι fans της πεζοπορίας (λεπτομέρειες για τις διαδρομές και τους βαθμούς δυσκολίας εδώ) . Το καταφύγιο είναι προσβάσιμο και από χωματόδρομο, στον οποίο μπορείτε άνετα να οδηγήσετε. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12 ευρώ, ή 17 ευρώ μαζί με το πρωινό. Το καταφύγιο ανοίγει κατόπιν συνεννόησης, οπότε πριν ξεκινήσετε τηλεφωνήστε στα 24410 92922 και 6932744194 για να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της διαμονής σας.

της Ηρώς Κουνάδη

http://www.in2life.gr/

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr