mousopoulos

Πρόκληση και πρόσκληση. Του Θανάση Μουσόπουλου *

2 Μαρτίου 201114:08

mousopoulosΕίναι ίσως γνωστό ότι είχα καταθέσει δήλωση – αίτηση για τη θέση του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

Τώρα, μετά τη διακωμώδηση ή διαστρέβλωση της όλης διαδικασίας στο Δήμο Ξάνθης – δεν έχω πρόθεση να αποδώσω ευθύνες – νιώθω επιτακτικά την ανάγκη να πω τι σκέφτομαι.

Ο θεσμός αυτός για τη χώρα μας είναι καινούριος, ενώ σε άλλες χώρες ήδη από χρόνια λειτουργεί και μάλιστα αποτελεσματικά. Η πρόβλεψη του νόμου «Καλλικράτης» είναι ότι για να εκλεγεί ο Συμπαραστάτης από το δημοτικό συμβούλιο ενός δήμου (άνω των 20.000 δημοτών) οφείλει να συγκεντρώσει τα 2/3 των δημοτικών συμβούλων. Καταληκτήρια ημερομηνία ήταν η 28 Φεβρουαρίου 2011.

Σε πολλούς δήμους έγιναν πολλές προσπάθειες για συναινετική λύση μεταξύ δύο ή τριών παρατάξεων, σε λίγες περιπτώσεις βγήκε συμπαραστάτης, στις περισσότερες όμως απέτυχε να εκλεγεί, ακόμη και για μία ψήφο. Ο ισχύων νόμος δεν προβλέπει τι μέλλει γενέσθαι. Άρα χρειάζεται τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Τα προβλήματα είναι άλλα, όπως τα διαισθάνομαι.

Φαίνεται ότι οι δημοτικοί άρχοντες δε θέλουν ‘άλλους’ να χώνονται μέσα στα πόδια τους. Γι’ αυτό πανελλήνια παρατηρείται αυτή η δυστοκία. Έχει σχέση με το ότι κατά τις εκθέσεις του Συνηγόρου του πολίτη και της Διαφάνειας, ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης όζει ;

Είναι πρόκληση η αντιμισθία και του Συμπαραστάτη και των άλλων αιρετών, σε μια περίοδο στενωπών. Οι θέσεις μου για τις αντιμισθίες όλων των αιρετών είναι γνωστές και δημοσιοποιημένες  από το Νοέμβρη του 2010. Η τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά γενικά, δεν είναι χώρος επαγγελματικής αποκατάστασης.

Τέλος, να σημειώσω ότι η υποψηφιότητά μου είχε ως σκοπό την πρόκληση / πρόσκληση, για να δούμε μέχρι πού φτάνουμε, ποια είναι τα όρια μας, αν εννοούμε αυτό που κάθε φορά λέμε, αν εν πάση περιπτώσει πιστεύουμε στο θεσμικό ρόλο και τον υπηρετούμε ή απλώς καλύπτουμε τα στενά  συμφέροντα  με ωραίες λέξεις και περιτυλίγματα, θεωρητικοποιώντας τα λάθη μας.

Θεωρώ πολύ θετικό από αυτή την άποψη το τι έγινε και τι δεν έγινε. Ο λαός πάντως μπορεί να αγωνιστεί και να διεκδικήσει το δίκαιό του, ατομικά και ομαδικά. Αν ψάξει θα βρει το δρόμο  του.

Ξάνθη, 2 Μαρτίου 2011

 

* Ο Θανάσης Μουσόπουλος είναι φιλόλογος-συγγραφέας

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr