granma-woman225

Η αισιοδοξία ωφελεί την καρδιά

2 Μαρτίου 201108:28

granma-woman225Ασθενείς με καρδιοπάθεια έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν αν έχουν θετική στάση για τη ζωή, αναφέρουν ερευνητές.

Δόθηκε ερωτηματολόγιο σε περισσότερους από 2.800 ασθενείς με καρδιακή νόσο από τους οποίους ζητήθηκε να αναφέρουν την πεποίθησή τους σχετικά με την ικανότητα ανάρρωσης και επιστροφής στη ρουτίνα.

Μετά από 15 χρόνια, πέθαναν 1.637 από τους ασθενείς. Από αυτούς, 885 θάνατοι αποδόθηκαν σε καρδιοπάθεια. Ασθενείς με θετική διάθεση είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν την περίοδο που διήρκεσε η έρευνα, δήλωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke.

Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου μεταξύ των απαισιόδοξων παρέμενε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως σοβαρότητα καρδιοπάθειας, ηλικία, φύλο, εισόδημα, κατάθλιψη και κοινωνική στήριξη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, John. C. Barefoot, δήλωσε ότι είναι μοναδική επειδή δείχνει ότι η διάθεση του ασθενούς απέναντι στη νόσο δεν επηρεάζει μόνο την ικανότητα επιστροφής σε ομαλό τρόπο ζωής αλλά και τη μακροπρόθεσμη υγεία και τελικά την επιβίωση.

Οι αισιόδοξοι μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την κατάστασή τους, όπως να ακολουθούν στενά το σχέδιο αγωγής, ενώ οι απαισιόδοξοι μπορεί να εμφανίσουν περισσότερο στρες και ένταση, που μπορεί να έχει βλαπτικές συνέπειες στον οργανισμό, εικάζουν οι ερευνητές.

Ο Barefoot δήλωσε ότι το μήνυμα που προκύπτει είναι ότι οι θετικές προσδοκίες μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεση κάποιου αλλά ενδεχομένως να επιμηκύνουν και τη ζωή του.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’

Πηγές: ‘Archives of Internal Medicine.’& iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr