EA18C3631F7DCE6AFEECCCD8F768BA16

Κρυολόγημα: ο εχθρός προ των πυλών

3 Φεβρουαρίου 201107:22

EA18C3631F7DCE6AFEECCCD8F768BA16Μήπως το μωρό σας «γύρισε από το… κρύο»; Αν μπορεί να σας συμβεί αυτό, τότε πρέπει να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά το κρυολόγημά του…

Αν και τα αντισώματά σας βοηθούν στην προστασία του μωρού σας μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του, εφόσον το θηλάζετε, παρ’ όλα αυτά, το μωρό είναι ακόμη εκτεθειμένο και «ευάλωτο» στο κοινό κρυολόγημα. Γι’ αυτό, πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

Το μωρό σας μπορεί να κρυώσει σοβαρά

Μέχρι τη στιγμή που το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναπτυχθεί πλήρως και θα εκτεθεί σε διάφορους ιούς, τα συμπτώματά του μπορεί να είναι πιο σοβαρά από αυτά των μεγαλύτερων παιδιών.

Η κοιλίτσα του μπορεί να αντιδράσει άσχημα

Μην εκπλαγείτε αν το μωρό σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια. Η υπερβολική παραγωγή βλέννας μπορεί να ερεθίσει το στομάχι του και να αντιδράσει.

Μπορεί να μην έχει καταρροή…

Επειδή οι ρινικές οδοί των βρεφών είναι πολύ μικρές, ακόμα και με την παραμικρή μόλυνση μπορεί να κλείσει η μύτη του από τη βλέννα.

Η αναπνοή είναι δύσκολη

Το βούλωμα της μύτης μπορεί να περιορίσει τους μικροσκοπικούς αεραγωγούς του μωρού σας, κάνοντας την αναπνοή δύσκολη. Ο ιός του κοινού κρυολογήματος μπορεί να προκαλέσει πυρετό, βήχα και μπούκωμα, αλλά μετά από δύο μέρες ο βήχας επιδεινώνεται και η αναπνοή είναι γρήγορη και δύσκολη. Αυτός ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε βρογχίτιδα -μόλυνση του κατώτερου αναπνευστικού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό

Πρέπει οπωσδήποτε να του τηλεφωνήσετε:

 • αν το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και η θερμοκρασία τους είναι 37°C ή και περισσότερο,
 • αν είναι 3-6 μηνών και έχει 38°C ή περισσότερο,
 • αν το μικρό σας έχει πρόβλημα αναπνοής (παρακολουθήστε αν έχει σφύριγμα, αν τα ρουθούνια του είναι βουλωμένα και χειροτερεύουν ή αν το στήθος του ανεβοκατεβαίνει γρήγορα),
 • αν έχει πυρετό που κρατάει περισσότερο από 12 ώρες ή άλλα συμπτώματα που κρατάνε περισσότερο από 3 ημέρες, αν ανεβάσει θερμοκρασία μερικές μέρες μετά το κρύωμα, αν δεν τρώει κανονικά ή αν η συμπεριφορά του είναι ασυνήθιστη.

Πώς να νιώσει καλύτερα γρήγορα

Δοκιμάστε αυτούς τους ήπιους τρόπους για να ανακουφίσετε το παιδί σας από τα συμπτώματα του κρυολογήματος:

Βουλωμένη μύτη

 • Βάλτε φυσιολογικό ορό στα ρουθούνια του, περιμένετε ένα λεπτό και μετά τραβήξτε τη βλέννα με τη βοήθεια παιδικής σύριγγας (κυρίως πριν το τάισμα). Μπορείτε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε στο παιδί σας όταν φτάσει στην ηλικία του ενός έτους να φυσάει τη μύτη του, αλλά θα πρέπει να κρατάτε εσείς το χαρτομάντιλο.
 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας (να τον έχετε σε απόσταση τριών μέτρων περίπου από το κεφάλι του) για να διευκολύνετε την αναπνοή του.
 • Φροντίστε το κεφάλι του να είναι πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. Προσέξτε όμως, όχι με μαξιλάρι, αλλά φροντίστε να έχει κλίση το κρεβάτι ή η κούνια που κοιμάται το μωρό. Βάλτε ξύλο ή πλαστικό ύψους περίπου 5 εκατοστών στα ποδαράκια του κρεβατιού που βρίσκονται στην πλευρά του κεφαλιού.
 • Αυξήστε τα υγρά. Στα μωρά να δίνετε πολύ γάλα είτε μητρικό είτε υποκατάστατο «βρεφικό».
 • Μιλήστε με το γιατρό σας για τα ρινικά σπρέι, αν το βούλωμα του μωρού σας είναι σοβαρό -ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας- αλλά να μην του το δώσετε ποτέ χωρίς την άδεια του γιατρού, γιατί μπορεί να αυξήσει τη βλέννα και να είναι δύσκολο να την καθαρίσετε. Συνήθως το προτείνουν σε παιδιά άνω των 2 ετών για να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν λίγο τη νύχτα.

Βήχας και πονόλαιμος

 • Για να ανακουφίσετε τους αεραγωγούς και να μειώσετε τον επίμονο βήχα του παιδιού σας, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή δημιουργήστε ατμούς στο μπάνιο με ζεστό νερό.
 • Μιλήστε με το γιατρό σας πριν του δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο. Μπορούν να του προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες ακόμα και τα πιο αθώα.

3 σημαντικές κινήσεις

Να πλένετε συχνά τα χέρια του

Το πλύσιμο των χεριών είναι το No 1 όπλο κατά των μικροβίων. Σαπουνίστε τα χέρια του παιδιού σας, τρίψτε τα και μετά ξεβγάλτε τα καλά με ζεστό νερό.

Να πετάτε αμέσως τα χαρτομάντιλα

Μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά ύπουλα μικρόβια.

Μην του δίνετε συμπληρώματα

Έχει γίνει πολλή κουβέντα για τη χρήση του ζινκ και της βιταμίνης C, που αντιμετωπίζουν το κρυολόγημα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα είναι αποτελεσματικά και -το πιο βασικό- απαγορεύονται σε αυτήν την ηλικία.

 Οι επιπλοκές του κρυολογήματος

Αν ο βήχας του παιδιού σας, το φτάρνισμα και το μπούκωμα δεν καλυτερεύουν μετά από 7-10 μέρες ή αν βελτιωθεί η κατάστασή του και μετά πάλι επιδεινωθεί, μπορεί το παιδί να έχει κάτι πιο σοβαρό. Ας δούμε μερικές από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές.

Πνευμονία

Εμφανίζεται όταν ο ιός του κοινού κρυολογήματος μπαίνει βαθιά στους πνεύμονες. Υποψιαστείτε την πνευμονία αν το παιδί ανεβάσει κι άλλο πυρετό μετά από μία εβδομάδα που είναι ήδη άρρωστο, αν ο βήχας του χειροτερέψει, αν όταν αναπνέει σφυρίζει ή αν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα αναπνοής ή αν συμπεριφέρεται περίεργα. Η πνευμονία μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα μωρά και τα παιδιά με πνευμονικές δυσλειτουργίες όπως το άσθμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Λαρυγγίτιδα

Στα μωρά και στα παιδιά ηλικία ενός έτους, ο ιός του κρυολογήματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο λάρυγγα και στην τραχεία. Μια-δυο μέρες μετά το κρυολόγημα του παιδιού σας -συνήθως μόλις μερικές ώρες αφού το βάλετε για ύπνο τη νύχτα- θα ακούσετε κάτι περίεργους ήχους. Μπορεί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, να «σφυρίζει» και να κλαίει όταν βήχει. Τι πρέπει να κάνετε άμεσα; Να του κάνετε ζεστό μπάνιο και να καθίσετε μαζί στο γεμάτο ατμούς χώρο. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται ακόμα να αναπνεύσει μετά από 10-20 λεπτά, τηλεφωνήστε στο γιατρό σας. Το μικρό μπορεί να χρειάζεται θεραπεία με στεροειδή ή επινεφρίνη για να μειωθεί η φλεγμονή της αναπνευστικής οδού.

Μόλυνση στα αυτιά

Αν το παιδί σας ρουφάει τη μύτη του για μερικές μέρες και μετά ξαφνικά παρουσιάσει πυρετό και δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, να σκεφτείτε την μόλυνση στα αυτιά του. Τα κρυολογήματα προκαλούν γενικά φλεγμονές στις αναπνευστικές οδούς. Μπορούν να βουλώσουν τους μικροσκοπικούς σωλήνες που βοηθούν να περνά το υγρό στο εσωτερικό των αυτιών. Όταν το υγρό δεν κυκλοφορεί, τα βακτηρίδια εμφανίζονται, διατηρούνται και αναπτύσσονται. Οι μολύνσεις στα αυτιά μπορούν να θεραπευτούν με παρακεταμόλη καθώς και με αντιβίωση που θα σας δώσει ο γιατρός. Ευτυχώς, καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, μεγαλώνουν κι αυτοί οι σωλήνες. Οι συγκεκριμένες μολύνσεις παρουσιάζουν έξαρση στην ηλικία των 6 μηνών με 2 ετών.

 

Οι βασικές αρχές του φυσήματος

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να μάθετε στο ενός έτους παιδί σας να φυσάει τη μύτη του; Όταν δεν είναι άρρωστο. Παρακάτω σας δίνουμε 2 διασκεδαστικούς τρόπους για να το βοηθήσετε. Μην πτοηθείτε αν δεν τα καταφέρετε. Δοκιμάστε αργότερα. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει νωρίς να φυσά τη μύτη του.

1. Να βάλετε ένα χαρτομάντιλο κάτω από τη μύτη του

Ζητήστε του να το κάνει φυσώντας τον αέρα από τα ρουθούνια του κι όχι από το στόμα του.

2. Να του δώσετε ένα καθρεφτάκι

… και να του πείτε να θολώσει το τζάμι αναπνέοντας από τη μύτη του.

kids.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr