skylaki

Διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των ζώων συντροφιάς

2 Φεβρουαρίου 201123:21

skylakiΤην προσοχή των Αστυνομικών αρχών της χώρας σε φαινόμενα κακοποίησης ζώων συντροφιάς εφιστά με έγραφό του προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος για προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναφνωρίζεται από τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά γίνεται λόγος για  καταγγελίες και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που αναφέρονται σε πολλά περιστατικά ανά την Ελλάδα.

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ζητή περαιτέρω δραστηριοποίηση σχετικά με την εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας για την εξάλειψη παρόμοιων περιστατικών και τονίζεται η ανάγκη για συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις  και η άμεση εξέταση των καταγγελιών που υπάρχουν.

Επιλέον γίνεται υπνεθύμιση για το νομικό πλαίσιο που διέπει τις περιπτώσεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων και ειδικότερα για τα ζώα συντροφιάς :

Πιο αναλυτικά αναφέρεται:

α. Με τις διατάξεις του . Ν. 2017/1992 (καθορίζεται ότι: «Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά…, κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει ένα ζώο συντροφιάς». «Χειρουργικές επεμβάσεις όπως κόψιμο ουράς, φωνητικών χορδών, απαγορεύονται ρητά, εκτός εάν είναι απαραίτητο για κτηνιατρικούς λόγους ή προς όφελος του ζώου».

–         Με τις ίδιες διατάξεις για τους παραβάτες προβλέπεται ποινή, φυλάκισης μέχρι (5) μήνες ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.

β. Με το Ν. 1197/1981 προστατεύονται τα ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφών.

–         Ιδιαίτερα προστατεύονται από: δολοφονία, βασανισμό, κακοποίηση, μη παροχή κατάλληλης και επαρκούς τροφής και νερού, μη εξασφάλιση καταλύματος άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, βασανισμό η κακομεταχείριση κατά τη μεταφορά του με αυτοκίνητο, πλοίο, τραίνο ή αεροπλάνο, παράνομη ευθανασία, θανάτωση θηλαστικού στα σφαγεία χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, παραβίαση των διατάξεων για τα πειραματόζωα (Ν. 2015/2001-ΦΕΚ Α-30 και Π.Δ. 160/1991ΦΕΚ Α-64 ).

–         Οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση μέχρι (6) μήνες η χρηματική ποινή ή και τα δύο.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr