tsaknakis

Διά βίου παλιναίρετοι… Του Αθανάσιου Τσακνάκη

28 Ιανουαρίου 201117:41

tsaknakisΤέσσερις μήνες ζοφερού βίου έχει συμπληρώσει ο πρόσφατος εμπαιγμός εις βάρος των αδιόριστων Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας εκ μέρους τού Υπουργείου Παιδείας.

Ο λεγόμενος «εξορθολογισμός» των δαπανών γιά την Παιδεία, ο οποίος προβλέπει την ιστορικά, κοινωνικά και γλωσσολογικά αδικαιολόγητη διδασκαλία τής τουρκικής γλώσσας στους Έλληνες Πομάκους, αδιαφορεί προκλητικά γιά την διδασκαλία τής ιταλικής γλώσσας στα Ελληνόπουλα τής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία επέλεξαν ελεύθερα την ιταλική ως δεύτερη ξένη γλώσσα, σύμφωνα με το δικαίωμα που τους παρέχει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, κατά τα πρότυπα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ, λοιπόν, ένα πλήθος μαθητών χάνει πολύτιμες ώρες ξενόγλωσσης διδασκαλίας και εκατοντάδες Καθηγητές Ιταλικής Γλώσσας παραμένουν αδιόριστοι, το σύνθημα «Πρώτα ο Μαθητής» αποδεικνύει την καθαρά ψηφοθηρική προέλευσή του.

Στην διαμαρτυρία τής 24ης Ιανουαρίου 2011, στην Θεσσαλονίκη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

«Οι 32 μόνιμοι καθηγητές ιταλικής γλώσσας, καθώς και οι 117 αναπληρωτές καθηγητές ιταλικής γλώσσας, πλήρους ωραρίου, οι οποίοι προσελήφθησαν ετεροχρονισμένα, δηλαδή στις 5 Νοεμβρίου τού 2010, δεν επαρκούν γιά να καλύψουν τις ανάγκες των περίπου 35.000 μαθητών, οι οποίοι επέλεξαν γιά το σχολικό έτος 2010-2011 την ιταλική ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Εκτός από τις 117 πραγματοποιηθείσες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών ιταλικής γλώσσας, πλήρους ωραρίου, πρέπει να πραγματοποιηθούν, επιπροσθέτως, άλλες 150, ώστε να καλυφθούν όλα τα οργανικά και λειτουργικά κενά τού κλάδου ΠΕ34 Ιταλικής, γιά το σχολικό έτος 2010-2011. Αντιθέτως, η πολιτική ηγεσία τού Υπουργείου Παιδείας έχει δώσει προφορική εντολή, από τα μέσα προς τα τέλη Δεκεμβρίου τού 2010, να καλούνται ωρομίσθιοι καθηγητές, την στιγμή που έχει δεσμευτεί ότι σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως, γιά παράδειγμα, στην νησιωτική επικράτεια, θα προσλαμβάνονται μόνον αναπληρωτές καθηγητές ιταλικής γλώσσας, πλήρους ωραρίου. […] Υποτίθεται ότι το Υπουργείο προωθεί την πολυγλωσσία και την υποστηρίζει, τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται. Η πολυγλωσσία, όμως, δεν μπορεί να εφαρμόζεται στο ελληνικό, δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα βάσει πρόχειρων σχεδιασμών και υπολογισμών από ανειδίκευτους τεχνοκράτες, με μοναδικό κριτήριο την ελαχιστοποίηση των προσλήψεων».

Εκφράζοντας άμεσα την συμπαράστασή του προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κύριος Παναγιώτης Ψωμιάδης, απέστειλε στην Υπουργό Παιδείας επιστολή, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα παρακάτω:

«Αντιλαμβάνομαι την δεινή οικονομική κατάσταση τού Υπουργείου. Αρνούμαι, όμως, να δεχτώ την θυσία τής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης χιλιάδων παιδιών στο βωμό των περικοπών τής Τρόικας και τού Μνημονίου. Το ενδιαφέρον μας γιά την Παιδεία δεν πρέπει να περιορίζεται στα λόγια. Οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Χωρίς εφόδια, χωρίς όπλα, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά μας να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ένα καλύτερο αύριο, μία Ελλάδα με ευρωπαϊκή προοπτική. Στην νέα πραγματικότητα, που βιώνουμε, σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής κρίσης, η επένδυση στην Παιδεία, η επένδυση στο μέλλον, η επένδυση στα νέα παιδιά, είναι πλέον μονόδρομος γιά την Πατρίδα μας, γιά ένα πιό αισιόδοξο αύριο, γιά ανάπτυξη, γιά κοινωνική πρόοδο και ευημερία».

Εάν, λοιπόν, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι όντως μόνον οικονομικό, τότε η λύση του είναι σχετικά εύκολη: ας μειωθούν στο 50% οι ενόψει των επερχόμενων εκλογών κρατικές χορηγίες προς τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, ώστε να εξασφαλισθούν τα απαιτούμενα χρήματα γιά την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των άμεσων εκπαιδευτικών αναγκών τής ελληνικής νεολαίας. Δεν δύναται να υπάρξει Δημοκρατία χωρίς Παιδεία. Οι «δάδες», που αναβοσβήνουν, και οι «ήλιοι», που ανεβοκατεβαίνουν, δεν πείθουν, πλέον, κανέναν!

Αθανάσιος Τσακνάκης

Καθηγητής Ξένων Γλωσσών – Συγγραφέας

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr