batzakidis_apopseis

Για τη μεγάλη ελληνίστρια Ζακλίν Ντε Ρομιγύ. Του Γιώργου Μπατζακίδη

25 Δεκεμβρίου 201020:52

batzakidis_apopseisΈφυγε για πάντα από τούτο τον κόσμο, η σπουδαία ακαδημαϊκός και Ελληνίστρια Ζακλίν Ντέ Ρομιγί. Η μεγάλη αυτή ερευνήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας πέθανε το Σάββατο 18-12-10 σε ηλικία 97 ετών.

Η Ζακλίν Ντέ Ρομιγί άφησε πίσω της μια τεράστια κληρονομιά από μεταφράσεις αρχαίων ελληνικών κείμενων στα Γαλλικά, μελέτησε τον Θουκυδίδη, Όμηρο, Αισχύλο, Ευριπίδη, κ.α.

Σπούδασε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο Lycee Moliere στα 17 της χρόνια και αφού αρίστευσε στις γενικές εξετάσεις γίνεται η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο φημισμένο College de France. Γίνεται η δεύτερη γυναίκα ακαδημαϊκός μετά την τεραστίας φήμης Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Δίδαξε επίσης στα περίφημα πανεπιστήμια της Λίλ και της Σορβόνης.

Στην διάρκεια της καριέρας της διατέλεσε διδάκτωρ στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως, της Οξφόρδης, του Μόντρεαλ, του Δουβλίνου, του Γέιλ και των Αθηνών. Η Ζακλίν Ντέ Ρομιγί μετέφρασε, μελέτησε και δημοσίευσε πλήθος συγγραμμάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Ως ένδειξη τιμής στο πρόσωπό της η χώρα μας, το 1995  της έδωσε την Ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού. Υπήρξε μια μεγάλλη φυσιογνωμία για τον ελληνισμό και οι τίτλοι που της αποδώθηκαν αποτύπωσαν τη μεγάλη της συμβολή στα ελληνικά γράμμα και το φιλελληνισμό διεθνώς.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής εμείς οι νεώτεροι και ώς ένδειξη σεβασμού προς τη μεγάλη ελληνίστρια αλλά συνάμα και τεράστια φυσιογνωμία, ας μελετήσουμε κάποιο από τα βιβλία της.  

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr