Ένοχοι σε δεύτερο βαθμό οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου

22 Δεκεμβρίου 201014:52

dikastiko_megaro_komotinisEνοχους έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Θράκης τους μοναχού Εφραίμ και Αρσένιο και τη δικαστή Μαρία Ψάλτη, σε δεύτερο βαθμό, για τη δίκη τη Μονής Βατοπεδίου.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, δεν απάλλαξε τους τρεις κατηγορουμένους και τους επέβαλλε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, τη μεν Μαρία Ψάλτη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και παραβίασης δικαστικού απορρήτου τους δε μοναχούς για ηθική αυτουργία.

To δικαστήριο αρχικά ενέμεινε στην πρωτόδικη απόφαση με δικαίωμα έφεσης αλλά από την Μαρία Ψάλτη ζητήθηκε η αναγνώριση ελαφρυντικών και η ταυτόχρονη μείωση της πρωτόδικης ποινής, όπως και έγινε. Εναντίον της απόφασης έχει ήδη προαναγγελθεί ότι θα ασκηθούν προσφυγές στον Άρειο Πάγο.

Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση της καθυστέρησης από την πλευρά της Μαρίας Ψάλτη ως Προέδρου Πρωτοδικών το 2003 να εκδώσει την απόφαση που απέρριπτε την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας, κάτι που άνοιξε το δρόμο για το σκάνδαλο των ανταλλαγών που απασχόλησε όλη τη χώρα μέχρι πρόσφατα. Οι δύο μοναχοί με τηλεφωνήματά τους είχα παρέμβει στην Πρόεδρο πετυχαίνοντας να μην εκδοθεί η απόφαση.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr