alysides

Αστυνομία Ξάνθης: Μόνο αλυσίδες στην ορεινή περιοχή

13 Δεκεμβρίου 201009:59

alysidesΑνακοίνωση για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες εξέδωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Όπως αναφέρει,  επιθυμεί να σας επιστήσει την προσοχή σε θέματα οδικής συμπεριφοράς ενώ διαπιστώνονται προβλήματα παγετού, πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και χιονόπτωσης σε τμήματα του οδικού δικτύου της περιοχής αλλά και άλλων περιοχών.

 

Λόγω παρατηρούμενης χιονόπτωσης η κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

α) από το 4ο χλμ Ε.Ο. Ξάνθης – Εχίνου και πάνω τρεις (3) πόντους χιόνι, κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες.

β) από το 1ο χλμ Ε.Ο. Ξάνθης-Σταυρούπολης – Δράμας και πάνω τρεις (3) πόντους χιόνι, κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες.

Οδηγίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης

Η οδήγηση στο χιόνι θα αλλάξει πολύ τον τρόπο με τον οποίο εσείς και το αυτοκίνητό σας συμπεριφέρεστε στο δρόμο εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικά σας όρια, σαν οδηγός, σε δεύτερο επίπεδο τα όρια του αυτοκινήτου σας και πολύ περισσότερο από όλα τους υπόλοιπους οδηγούς των δρόμων που θα συναντήσετε μπροστά σας κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας!

Μπορεί να έχετε το καλύτερο αυτοκίνητο, μπορεί να έχετε το πιό καλό σύστημα ελέγχου σταθερότητας, αλλά στο χιόνι η δυνατότητα του αυτοκινήτου σας να συμπεριφερθεί όπως σε κανονικές συνθήκες είναι εξαιρετικά μειωμένη. Ακόμη και τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα ABS αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, λόγω της έλλειψης τριβής πάνω στο χιόνι αλλά ακόμα περισσότερο όταν τις πρώτες πρωινές ώρες επικρατεί παγετός.

Επίσης αποφύγετε τις απότομες κινήσεις του τιμονιού σας, τις γρήγορες επιταχύνσεις, τα απότομα φρεναρίσματα και το σημαντικότερο… να κινείστε σε πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Με οδηγό τις παρακάτω συμβουλές, μείνετε συγκεντρωμένοι στη πορεία σας, όταν βρεθείτε σε δρόμους καλυμμένους με χιόνι ή πάγο.

 

Γενικές οδηγίες

 

Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών σας να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες στο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου σας έτσι ώστε να αποφύγετε το “σπινιάρισμα” των τροχών.

Επιπλέον πρέπει να έχετε διπλάσια τη προσοχή σας διότι η μεγαλύτερη μερίδα των οδηγών είναι εκπαιδευμένη σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, οπότε όπως καταλαβαίνετε οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες οδηγοί είναι άπειροι σε αυξημένης επικινδυνότητας συνθήκες.

 

Πώς να ξεκινήσετε

Ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το σπινιάρισμα των τροχών κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας είναι να πατάτε το πεντάλ του γκαζιού πολύ ήπια. Σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα και οι τροχοί του αυτοκινήτου σας γυρίζουν “τρελά” πάνω στο χιόνι, βάλτε 2η ταχύτητα και ξεκινήστε πολύ αργά.

 

Στροφές και χιόνι

Πριν πλησιάσετε σε μια στροφή φροντίστε αρκετή ώρα πριν να ελαττώσετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας αποφεύγοντας έτσι την ολίσθηση. Επιπλέον πρίν μπείτε σε μια στροφή το αυτοκίνητο σας πρέπει να έχει πολύ χαμηλή ταχύτητα και να αποφύγετε τις απότομες κινήσεις του τιμονιού. Να θυμάστε ότι η απόσταση φρεναρίσματος πριν τη στροφή πρέπει να είναι τουλάχιστον η διπλάσια από ότι σε κανονικές συνθήκες οδήγησης.

 

Φρενάρισμα

Πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τύχει κάποιο μη προγραμματισμένο φρενάρισμα και άσχετα από το πόσο καλό σύστημα διαθέτει το αυτοκίνητό σας, υπάρχει κίνδυνος αυξημένης ολίσθησης. Σε περίπτωση που είστε αναγκασμένοι να φρενάρετε απότομα προσπαθήστε να πατάτε και να αφήνετε το φρένο τόσο όσο να μην μπλοκάρουν οι τροχοί του αυτοκινήτου σας. Βέβαια σε αυτοκίνητα τα οποία έχουν το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS), ίσως να μην χρειαστεί, παρ΄όλα αυτά όμως η έλλειψη τριβής ίσως σας αναγκάσει να καταφύγετε σε αυτή τη λύση, είτε έχετε ABS, είτε όχι.

 

Ένας άλλος τρόπος να φρενάρετε είναι να κατεβάσετε προσεκτικά ταχύτητα και να αφήσετε χωρίς γκάζι το αυτοκίνητό σας να σταματήσει.

Προσοχή: Διατηρείτε τουλάχιστον τριπλάσια απόσταση από τη συνηθισμένη από κάθε προπορευόμενο όχημα.

 

Συμπεριφορά άλλων οδηγών

 

Καλό θα ήταν να μην σκέπτεστε μόνο τον εαυτό σας αλλά να λαμβάνετε υπόψη σας και τους άλλους οδηγούς όταν οδηγείτε στο χιόνι. Γι’  αυτό το λόγο πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:

 

– Μη θεωρήσετε δεδομένο ότι ο οδηγός του οχήματος που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα θα έχει προνοήσει να φρενάρει νωρίτερα σε περίπτωση που εσείς χάσετε το έλεγχο του αυτοκινήτου σας.

Αν κάποιος οδηγός που σας ακολουθεί έχει αναμμένα τα αλάρμ κατευθυνθείτε στην άκρη του δρόμου και αφήστε τον να περάσει.

Αν κάποιος οδηγός που έρχεται προς το μέρος σας στρίψει σε μια στροφή και χάσει τον έλεγχο φροντίστε να φρενάρετε ή ανάλογα με την απόσταση αλλάξτε τη πορεία του αυτοκινήτου σας για να τον αποφύγετε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως προσπαθήστε να αντιδράσετε σύμφωνα με τη κρίση σας.

 

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης:

 

Καλέστε στο 112 ή στο 100 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη χωρίς χρέωση.

– Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί.

– Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες.

– Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

 

Προετοιμασία για οδήγηση στο χιόνι

 

Εάν πρέπει να κινηθείτε σε χιονισμένους δρόμους σκεφτείτε τα παρακάτω:

 

– Έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες?

– Έχετε βάλει αντιψυκτικό στη μηχανή σας και στο ντεπόζιτο των υαλοκαθαριστήρων?

– Είναι απαραίτητο να βγείτε έξω?

– Έχετε το δεύτερο κλειδί του αυτοκινήτου στη τσέπη σας?

– Έχετε μια κουβέρτα στο αυτοκίνητό σας?

– Γνωρίζει κάποιος δικός σας που πάτε και πότε θα γυρίσετε?

– Έχετε φορτισμένο το κινητό σας?

– Έχετε μαζί σας ένα ζεστό ρόφημα?

– Έχετε πάρει πρόσφατη πρόβλεψη από την μετεωρολογική υπηρεσία?

– Έχετε εξετάσει εάν ο προορισμός σας είναι προσβάσιμος?

– Έχετε μαζί σας κάποιο φτυάρι?

 

Επιπλέον να έχετε κατά νου:

 

– Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο.

– Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

– Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους.

– Εάν μετακινείστε στην πόλη χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Τέλος, θα θέλαμε να σας συμβουλεύσουμε ότι κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τις μετακινήσεις. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε φροντίστε να παίρνετε όλες τις προφυλάξεις και να ακολουθείτε τις οδηγίες της Τροχαίας!

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr