Το κάπνισμα συνδέεται και με τον καρκίνο στο παχύ έντερο

15 Οκτωβρίου 201018:46

nosmokinglogoΠρώην και νυν καπνιστές αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχέση με τους μη καπνιστές, υποδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου Memorial στο Newfoundland.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα στον Καναδά, που δείχνει σαφή σχέση μεταξύ του καρκίνου παχέος εντέρου και της χρήσης καπνού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι. Οι ερευνητές εξέτασαν 702 ασθενείς που μόλις είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο παχύ έντερο μεταξύ του 1999 και 2003 και οι οποίοι ταιριάστηκαν με 717 ανθρώπους ομάδας ελέγχου. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση  καπνού και αλκοόλ.

Οι ερευνητές, σημειώνουν στο περιοδικό ‘Canadian Journal of Public Health’, ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η έρευνα κατέληξε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 13% να εμφανίσει κάποιος καρκίνο στο παχύ έντερο σε σύγκριση με μη καπνιστές. Ερευνητές σημειώνουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται σε άντρες και γυναίκες αλλά περισσότερο στους άντρες. Ανακάλυψε επίσης ότι μεταξύ των ανθρώπων που έπιναν, υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου στο παχύ έντερο μεταξύ των πρώην και νυν καπνιστών παρά με τους μη καπνιστές.

Γενικά, η έρευνα υποδεικνύει ότι η επίδραση του καπνίσματος στον καρκίνο του παχέος εντέρου φαίνεται να είναι ισχυρότερη στους άντρες και σε όσους καταναλώνουν αλκοόλ, ενώ έδειξε ελαφρώς ισχυρή σχέση με τον καρκίνο του ορθού σε σχέση με του παχέος εντέρου.

Πηγές: ‘Canadian Journal of Public Health’. & iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr