lab225-1

Επιστήμονες δημιούργησαν ηπατικά κύτταρα από δέρμα

31 Αυγούστου 201022:00

lab225-1Επιστήμονες δημιούργησαν ηπατικά κύτταρα στο εργαστήριο για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας επαναπρογραμματιζόμενα κύτταρα από ανθρώπινο δέρμα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δυνητική ανάπτυξη νέων θεραπευτικών αγωγών για ηπατικές νόσους που σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

 

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που αναφέρουν τα ευρήματα στο περιοδικό ‘Clinical Investigation’ δήλωσαν ότι ανακάλυψαν επίσης τρόπο αποφυγής της έντονης πολιτικής και ηθικής διαμάχης για τα βλαστικά κύτταρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Tamir Rashid, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία παρακάμπτει την ανάγκη χρήσης ανθρώπινων εμβρύων. Πρόσθεσε ότι τα κύτταρα που δημιούργησε είναι το ίδιο καλά με αυτά που προκύπτουν από εμβρυικά βλαστικά κύτταρα.

Η ηπατική νόσος είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, τον καρκίνο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις αναπνευστικές νόσους.

Ο Rashid δήλωσε ότι παρά τις δοκιμές 40 ετών οι επιστήμονες δεν κατόρθωσαν μέχρι τώρα να αναπτύξουν ηπατικά κύτταρα σε εργαστήριο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την έρευνα σε ηπατικές διαταραχές. Η έρευνα αυξάνει την πιθανότητα να βρεθούν εναλλακτικές επιλογές είτε με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων είτε με τη χρήση θεραπείας που θα βασίζεται σε κύτταρα-όταν θεραπεύονται κύτταρα ασθενών με γενετικές νόσους και μεταμοσχεύονται πάλι στον ασθενή.

Η ηπατική νόσος είναι είτε κληρονομική είτε προκαλείται από κατάχρηση αλκοόλ ή λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα.

Η ερευνητική ομάδα έλαβε δείγματα δέρματος από 7 ασθενείς που υπέφεραν από διάφορες κληρονομικές ηπατικές νόσους και χρησιμοποίησαν ως ομάδα ελέγχουν 3 υγιείς ανθρώπους.

Επαναπρογραμμάτισε κύτταρα από δείγμα δέρματος σε ένα είδος βλαστικών κυττάρων, τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (IPS,) και στη συνέχεια τα επαναπρογραμμάτισε για να δημιουργήσει ηπατικά κύτταρα που μιμούνταν το μεγάλο εύρος των ηπατικών νόσων σε ασθενείς από τους οποίους προήλθαν. Χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική για να δημιουργήσουν υγιή ηπατικά κύτταρα από την ομάδα ελέγχου.

Πηγές: ‘Clinical Investigation’& iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr