Δαλματικές ακτές – Κροατία: Γλυκιά ζωή

14 Αυγούστου 201022:00

dalmatikes_aktesΓραφικές πόλεις, δαντελωτές παραλίες, απειράριθμα νησιά και νησάκια. Ως τουριστικός προορισμός, οι Δαλματικές Ακτές έχουν υποβάλει εδώ και δεκαετίες τα διαπιστευτήριά τους στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες.

Tο φρικτό διάλειμμα του πολέμου (1991 – 1995) και τα πρώτα άχαρα μεταπολεμικά χρόνια ανήκουν πλέον στο παρελθόν και οι μόνες αντανακλάσεις τους, που ίσως προσέξει ο επισκέπτης, είναι οι αποχρώσεις στις στέγες του Ντουμπρόβνικ – κάποιες έχουν πιο έντονο κόκκινο χρώμα, γιατί ανακατασκευάστηκαν όταν οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν.

Υπάρχουν και άλλα, πιο δυσδιάκριτα σημάδια της πρόσφατης τραυματικής ιστορίας. Ισως όμως είναι καλύτερα να λειτουργήσει κανείς όπως οι ντόπιοι, και να μην τα σκαλίζει. Εξάλλου η φυσική ομορφιά είναι κάτι που γρήγορα γλυκαίνει τις αισθήσεις και απαλύνει τις άγριες μνήμες.

Μπλε, βαθύ μπλε, τιρκουάζ, πράσινο. Στα διάφανα νερά της Αδριατικής βουτούν πράσινα νησιά, αρχαίες καστροπολιτείες και μεσαιωνικές πόλεις.

Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων που περιμένουν τα πλήθη να κατέβουν από τα φέρι μποτ τυχαίνει συχνά να κρατούν, εκτός από φωτογραφίες του καταλύματός τους, και έξτρα ομπρέλες για να προστατεύσουν απροετοίμαστους ταξιδιώτες. Ομως η βροχή είναι που συντηρεί όλο το χρόνο τη βλάστηση στα νησιά – εξαίρεση αποτελεί το αρχιπέλαγος του Κορνάτ, όπου το τοπίο θυμίζει περισσότερο Κυκλάδες. Θα ήταν μάλλον ανορθόδοξο όμως να αρχίσει κανείς την περιήγηση στις Δαλματικές Ακτές από αυτό το εθνικό πάρκο, όπου δεν πάει καν πλοίο της γραμμής, παρά μόνο οι βάρκες ντόπιων ψαράδων, ή τα ενοικιαζόμενα ιστιοπλοϊκά των τουριστών.

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα ωραιότερα σπορ στις Δαλματικές Ακτές, προσφέροντας πρόσβαση σε άγνωστους κόλπους. Οπου κι αν βρεθεί κανείς, δεν κινδυνεύει να αποκλειστεί – αν σηκωθεί αέρας, η κοντινότερη προστατευμένη μαρίνα της ηπειρωτικής Κροατίας ποτέ δεν απέχει πολύ.

Στο πανέμορφο νησί Κορτσούλα, πάντως, πηγαίνουν και οι ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν πλωτό μέσο. Η γενέτειρα του Μάρκο Πόλο είναι ένα από τα γοητευτικότερα νησιά ενώ το γειτονικό Χβαρ, με το ενετικό κάστρο του, αποτελεί μαγνήτη του διεθνούς τζετ σετ. Μπορείτε να περιπλανηθείτε από νησί σε νησί και από πόλη σε πόλη, για να βρείτε ποιο σας ταιριάζει – αρκεί, ό,τι κι αν κάνετε, να μην παραλείψετε μια στάση στο Ντουμπρόβνικ, τη νοτιότερη γωνιά της Δαλματικής Ακτής και «μαργαριτάρι της Αδριατικής».

ΦΑΓΗΤΟ

Vinaria Arsenal (Ντουμπρόβνικ, Pred Dvorom, τηλ.: +38520321414): Κρασί, μεζέδες και τιμές που δεν εκτιμώνται μόνο από τουρίστες.
Restaurant Poliksar (στο παλιό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ, Ribarnica 1): Τουριστικό αλλά με αχτύπητη βεράντα.
Konoba (=ταβέρνα) Menego (στο Χβαρ, τηλ.: +38521742036, www.menego.hr): Πλούσιο μενού και ντόπιες σπεσιαλιτέ σε ανακαινισμένο πέτρινο σπίτι με αυλή. Στα σοκάκια της Γκρόντα, της Παλιάς Πόλης, δεν υπάρχουν διευθύνσεις, αλλά αν το ψάξετε, θα το βρείτε.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Sail Croatia (τηλ.: 08717338686, www.sailcroatia.net): Για ενοικιάσεις ιστιοπλοϊκών.

ΤΙΡS

Αν πλησιάζοντας στην παραλία δείτε ταμπέλα με το ακρωνύμιο FKK, ετοιμαστείτε να αποχωριστείτε όλα σας τα ρούχα ή να κάνετε μεταβολή. Η ανατολικοευρωπαϊκή κουλτούρα του γυμνισμού (Freikoerperkultur) παραμένει διαδεδομένη στην Κροατία, παρά την αύξηση της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας. Υπάρχουν όχι μόνο παραλίες γυμνιστών αλλά και ξενοδοχεία, ξενώνες και κάμπινγκ όπου όλοι κάνουν διακοπές γυμνοί.

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

www.croatiatraveller.com
www.find-croatia.com
www.dubrovnik-online.com
www.croatia.hr (Κροατικός Οργανισμός Τουρισμού)

http://www.interprimius.gr

dalmatikes_aktes_2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr