Άμστερνταμ, γραφικό και νεανικό

6 Αυγούστου 201022:00

amsterdamΤο Αμστερνταμ είναι μία πόλη που προσφέρει επιλογές για όλους. Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, γραφικότατα κανάλια που το διασχίζουν, πλούσια ποικιλία διασκέδασης, ιδαίτερα φιλικούς κατοίκους και μία αίσθηση ελευθερίας να περιβάλλει τη ζωή στην πόλη.

Τα περισσότερα από 150 κανάλια και οι πολλές μεσαιωνικές γέφυρες δικαιολογούν το προσωνύμιο “Βενετία του Βορρά” που αποδόθηκε στην πόλη.

H πρωτεύουσα της Ολλανδίας, ιδρύθηκε το 12ο αιώνα, ως μικρό αλιευτικό χωριό και οφείλει το όνομά του στο φράξιμο (dam) του ποταμόυ Άμστελ που διαρρέει την πόλη. Αναπτύχθηκε από το 14ο αιώνα για να φτάσει στο απόγειο της δόξας του το 17ο αιώνα που ονομάστηκε και ’Χρυσή εποχή’. Τα πλούτη που συνέρρεαν από τις αποικίες και το εμπόριο κατέστησαν την πόλη την πιο πλούσια στην Ευρώπη για εκείνη την περίοδο. Το Άμστερνταμ υπήρξε επίσης σημαντικό κέντρο τεχνών. Σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Ρέμπραντ  και ο Βαν Γκονγκ δημιούργησαν εδώ τα αριστουργήματά  τους.

Στις μέρες μας το Άμστερνταμ είναι νεανικό και κεφάτο διατηρεί όμως την παράδοση και το μοναδικό του  ύφος. Πόλη της διασκέδασης και της ελευθερίας αλλά και με αξιοθάυμαστο πλήθος από μουσεία και αξιοθέατα.

Αξιοθέατα

Η κεντρική πλατεία Νταμ (Dam) είναι σημείο αναφοράς για την πόλη. Μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής με τα βασιλικά ανάκτορα να κυριαρχούν και περιτριγυρισμένη από δίαφορα καταστήματα. Στην πλατεία βρίσκεται και το Ιστορικό μουσείο που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία αναδρομής στην ιστορική διαδρομή της πόλης.

Ο περίπατος γύρω από τα κανάλια του Άμστερνταμ είναι ιδανική επιλογή για να θαυμάσει κανείς την ομορφιά της Ολλανδικής πρωτεύουσας. Περιστοιχισμένα από υπάροχα παραδοσιακά κτίσματα του 17ου αιώνα πρσφέρουν χαλάρωση και χορταίνουν το βλέμμα. Μία ρομαντική βαρκάδα στα κανάλια κάτω από τις πολλές μεσαιωνικές γέφυρες επιβάλλεται για τους ερωτευμένους.

Διασημότερη γέφυρα η Magere brug (γέφυρα), που συνδέει τις όχθες του ποταμού Άμστελ και το όνομά της που σημαίνει μικρή ή λεπτή, οφέιλεται στο μέγεθος που αρχικά είχε. Από το 2003 επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε πεζούς και ποδήλατα ενώ συχνά “ανοίγει” για να επιτρέψει τη διέλευση των πλοιαρίων του ποταμού.

Ακόμα, ο ζωολογικός κήπος Artis, είναι ο παλαιότερος στην Ευρώπη και πέρα από τα πολλά και σπάνια είδη ζώων που φιλοξενεί, διαθέτει και ένα τεράστιο ενυδρείο, πλανητάριο και μουσείο φυσικής ιστορίας, που δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν από τους επισκέπτες του.

Άλλα αξιοθέατα που ο κάθε ταξιδιώτης στο Άμστερνταμ δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί είναι η εκκλησία Oude Kirk, που χρονολογείται πρίν από το 1300, το σπίτι του διάσημου ζωγράφου Ρέμπραντ, το μουσείο του Βαν Γκόνγκ και το σπίτι της Άννας Φράνκ, οπού έγραψε το περίφημο ημερολογιό της η μετέπειτα διάσημη 13χρονη τότε Εβραία.

Διασκέδαση – Αγορές

Σημείο αναφοράς στη διασκέδαση της πόλης είναι η Rembrandtplein (πλατεία Ρέμπραντ) που είναι γεμάτη με μπαράκια, καφετέριες και εστιατόρια. Μπορείτε επίσης να βρείτε παραδοσιακά μπαράκια με χωντανή Ολλανδική μουσική. Εξίσου ζωντανή και πολύβουη και η πλατεία Leidseplein.

H Αγορά Albert Cuyp είναι η γνωστότερη ανοιχτή αγορά στην Ευρώπη με μεγάλο αριθμό πάγκων που πωλούν διάφορα προϊόντα στις καλύτερες τιμές που μπορεί καποιος να βρει στο Άμστερνταμ.

Η φήμη που έχει δημιουργηθεί για το Άμστερνταμ ως η ’”πρωτεύουσα των ναρκωτικών” καταρρίπτεται μόλις κανείς το επισκεφθεί. Πράγματι η χρήση και διακίνηση μαλακών ναρκωτικών είναι νόμιμη αλλά μόνο σε ορισμένα coffe shops.

amsterdam_bridge

 http://www.pamepaketo.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr