ΕΕ: βραβείο σε τεχνολογίες για την προστασία των ποταμών

19 Αυγούστου 201022:00

news-eu-environemnt-award-riversΗ Ευρωπαϊκή Ένωση βράβευσε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ρύπανσης

σε αγροτικές περιοχές και ποταμούς με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», πρόκειται για το πρόγραμμα EnviFriendly, το οποίο εφαρμόστηκε στον ποταμό Ευρώτα της Πελοποννήσου και επελέγη ως ένα από τα 5 καλύτερα προγράμματα του Best LIFE Environment,  από τα 57 που αξιολογήθηκαν το 2009.

Στην περιοχή του Ευρώτα συντελέστηκε διαχείριση των φυσικών πόρων με βιώσιμο τρόπο και επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων αντικατάσταση των υφιστάμενων καλλιεργειών από δυναμικότερες και λιγότερο υδροβόρους, αντικατάσταση ορισμένων παρόχθιων χρήσεων από πιο οικολογικά ορθές χρήσεις, σταδιακή υιοθέτηση βιολογικών τρόπων παραγωγής κ.ά.

Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και επιστημονικός υπεύθυνος τους προγράμματος, κ. Νίκος Νικολαίδης, παρέλαβε πρόσφατα το βραβείο σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες.

Η επίδειξη των τεχνολογιών του εν λόγω προγράμματος συνιστάται σε δύο συμπληρωματικές στρατηγικές.

Η πρώτη αφορούσε την επίδειξη τριών τεχνολογιών και μεθοδολογιών, για τη μείωση σημειακών και μη, πηγών ρύπανσης:

α) παρακολούθηση φυσικής αποκατάστασης και διαχείριση υδάτων,

β) διαχείριση αποστραγγιστικών καναλιών και παρόχθιων περιοχών και

γ) διαχείριση αγροτικών αποβλήτων.

Στο πλαίσιο της πρώτης στρατηγικής επιδείχθηκαν 7 τεχνολογίες:

1) ελεγχόμενη φυσική αποκατάσταση και διαχείριση υδάτων, 2) διαχείριση αποστραγγιστικών καναλιών, 3) αποκατάσταση παρόχθιας κοίτης, 4) άρδευση από λύματα ελαιουργείων, 5) υπόγεια διάθεση λυμάτων ελαιουργείων, 6) ηλεκτρολυτική επεξεργασία λυμάτων ελαιουργείων και 7) ηλεκτρολυτική επεξεργασία λυμάτων χυμοποιίων.

Η δεύτερη στρατηγική αφορούσε  τη συνεργασία με αγρότες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο τη διαχείριση των φυσικών πόρων με βιώσιμο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκαν τα ακόλουθα: α) αντικατάσταση των υφιστάμενων καλλιεργειών από δυναμικότερες και λιγότερο υδροβόρους, β) αντικατάσταση ορισμένων παρόχθιων χρήσεων από πιο οικολογικά ορθές χρήσεις, γ) σταδιακή υιοθέτηση βιολογικών τρόπων παραγωγής, δ) ανάπτυξη ηπιότερων βιομηχανικών διαδικασιών στην αγροτική παραγωγή και ε) ανάπτυξη οικοτουρισμού.

Η εν λόγω στρατηγική επικεντρώθηκε στην προώθηση συμμετοχικών διαδικασιών, εμπλέκοντας όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς και πολίτες και στην προβολή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ως πολύτιμα εργαλεία για τον σχεδιασμό των ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων.

http://www.econews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr