DIAS

Πρεμιέρα για την ομάδα ΔΙΑΣ στην Ξάνθη

18 Ιουλίου 201014:44

DIASΠρεμιέρα για την ομάδα ΔΙΑΣ στην Ξάνθη τη Δευτέρα.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης η νέα ομάδα ταχείας αστυνομικής επέμβασης , δίκυκλη αστυνόμευσης «ΔΙ.ΑΣ» ξεκινά τη μάχη κατά του εγκλήματος στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι 24 αστυνομικοί που στελεχώνουν τη ΔΙ.ΑΣ και θα επιχειρούν κυρίως στο πολεοδομικό συγκρότημα Ξάνθης αλλά και όπου παρίσταται άμεση ανάγκη χρησιμοποίησής τους θα επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού ανά δύο και θα περιπολούν σε δύο τομείς της πόλης, όπς αυτοί  αποτυπώθηκαν βάσει σχεδιασμού που στηρίζεται κυρίως στην έκταση της κάθε περιοχής και στη χαρτογράφηση του εγκλήματος. Άλλωστε όπως είχε τονίσει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης πρόσφατα, στόχος είναι πλέον να μελετάται το είδος της εγκληματικότητας που υπάρχει στην περιοχή προκειμένου να υπάρχει στοχευμένη αντιμετώπιση.

Με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ θα υπερδιπλασιαστεί η εμφανής αστυνόμευση αναφέρει η Αστυνομία ενώ η δράση της θα έχει προληπτικό αλλά και κατασταλτικό χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι δείκτες του εγκλήματος και κυρίως να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Πως θα λειτουργεί η ομάδα

Στην πρώτη φάση του προγράμματος οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ θα περιπολούν, από νωρίς το πρωί ως αργά τα μεσάνυχτα, στην περιοχή της ευθύνης τους, ενώ θα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, ερχόμενοι σε επαφή με κατοίκους και καταστηματάρχες των περιοχών.

Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης ακολούθησαν εξειδικευμένη και ταχεία εκπαίδευση, ενώ θα συνεχίσουν να μετεκπαιδεύονται σε βάθος χρόνου. Σε περίπτωση ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να καλούν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης (100). Με αυτόν τον τρόπο ειδοποιούνται οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ της περιοχής τους, προκειμένου να σπεύδουν σε βοήθεια των πολιτών, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες από τις όμορες περιοχές θα κλείνουν τις πιθανές διόδους διαφυγής των δραστών.

Πληροφορίες για τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), ενώ βίντεο από την εκπαίδευση των αστυνομικών των ομάδων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.youtube.com/user/EllinikiAstynomia.

 

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την ομάδα ΔΙΑΣ:

l Γιατί χρειαζόμαστε τις Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης;

Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις απαιτεί διαρκή, στοχευμεύνη και εμφανή αστυνόμευση, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης ανταποκρίνονται στην ανάγκη ταχείας και μαχητικής επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.

l Ποιά είναι τα καθήκοντά τους;

Οι αστυνομικοί της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης αναλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες. Θα κάνουν συνεχώς περιπολίες από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

l Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι;

Οι αστυνομικοί που απαρτίζουν την ομάδα ακολούθησαν μία απολύτως άρτια και εξειδικευμένη εκπαίδευση, η οποία και θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος της Αστυνομίας είναι η διαρκής μετεκπαίδευση με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοσή τους.

l Σε ποιες περιοχές θα δραστηριοποιούνται οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ;

Οι αστυνομικοί των ομάδων θα περιπολούν στην πόλη της Ξάνθης κυρίως αλλά και στην περιοχή Δροσερού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιχειρήσουν αλλού όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Η αριθμητική και γεωγραφική κατανομή των δυνάμεων της ομάδας προέκυψε από τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή.

l Πώς μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους;

Μέσα σε ένα μήνα, οι αστυνομικοί της ομάδας θα γνωρίσουν κατοίκους, καταστηματάρχες και φορείς της περιοχής. Οι πολίτες σε περίπτωση ανάγκης θα καλούν το «100» στο κέντρο της Άμεσης Δράσης. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ της περιοχής τους θα ειδοποιούνται και θα σπεύδουν άμεσα για την προστασία των πολιτών.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr