ΥΠΕΚΑ: λύση για τους οικισμούς σε δασικές εκτάσεις

17 Ιουλίου 201022:00

ypeka-measures-forest-areasΤο υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να δώσει λύση, σε χρόνια προβλήματα δόμησης και έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας

οι οποίες ήταν κάποτε δασικές και έχουν πλέον χτιστεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», η νέα ρύθμιση αφορά περισσότερα από 35,000 στρέμματα δάσους, δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, είναι οι περιοχές του Αγίου Στεφάνου και της Άνοιξης στην Αττική, καθώς μεγάλα τμήματα τους είναι πλέον δομημένα, αλλά έχουν πρόβλημα νομιμοποίησης.

Έχουν κτιστεί ολόκληροι οικισμοί μέσα σε δασικές εκτάσεις με νόμιμες οικοδομικές άδειες.

Εκ  των υστέρων, οι αποφάσεις των αρμόδιων αρχών βάσει των οποίων εκδίδονται οι άδειες, κρίνοντα ως μη νόμιμες και οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν στον «αέρα».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» , οι εν λόγω περιοχές θα νομιμοποιηθούν.

Θα δίνεται η δυνατότητα πολεοδόμησης τους με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς δόμησης.

Εξαιρούνται όμως τα αδόμητα τμήματα που διατηρούν  τον δασικό τους χαρακτήρα, ακόμα και αν πρόκειται για μικρούς θύλακες εντός των οικισμών.

Σε όλες αυτές τις περιοχές, μέχρι την ανάρτηση και την κύρωση του αντίστοιχου δασικού χάρτη, η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών θα πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση του δασαρχείου της περιοχής, ότι ο χαρακτήρας των προς οικοδόμηση εκτάσεων δεν είναι δασικός.

Πηγή:econews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr