Βενετία, στα θρυλικά κανάλια

13 Ιουλίου 201022:00

rialtoΧτισμένη πάνω σε ένα πλήθος 117 νησίδων, που σχηματίζουν 150 περίπου κανάλια και ενώνονται με 400 γέφυρες, η Βενετία είναι μία πόλη μοναδική.

Γνωστή και σαν Βασίλισσα της Αδριατικής, η Βενετία αποτέλεσε πάντα σημαντικό κέντρο εμπορίου και πολιτισμού, αλλά αυτό που γοητεύει τον επισκέπτη είναι το πράγματι εντυπωσιακό γεγονός ότι η πόλη είναι χτισμένη μέσα στο νερό. Τα περισσότερα κτίρια είναι χτισμένα από το 16o εώς το 19ο αιώνα με την τεχνοτροπία της εποχής καιδημιουργούν τέτοια ατμόσφαιρα που μεταφέρει τον επισκέπτη αιώνες πρίν.

Η πίεση από τις αλλεπάλληλες επιδρομές των Γότθων και Ούνων, ανάγκασε τους κατοίκους της βόρειας Ιταλίας να βρουν καταφύγιο σε δυσπρόσιτα μέρη. Κάποιοι απ’ αυτούς κατέφυγαν στις νησίδες της λιμνοθάλασσας από το 400 μ.Χ. περίπου.
Η Βενετία ιδρύθηκε και τυπικά στις 24 Μαρτίου 421. Η άσχημη κατάσταση των γύρω περιοχών σε συνδυασμό  με την ασφάλεια που παρείχε η λιμνοθάλασσα, με τα αβαθή νερά, είχε σαν αποτέλεσμα την προσέλκυση κι άλλων προσφύγων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η μόνη δυνατότητα βιοπορισμού ήταν η θάλασσα. Έτσι σιγά-σιγά αναπτύχθηκε η θαλασσοκράτειρα Βενετία.

Η κατάρρευση της Βυζαντινής κυριαρχίας στην Ιταλία, σήμανε την απαρχή της δημιουργίας του ανεξάρτητου κράτους της Βενετίας. Η δημιουργία αξιόμαχου ναυτικού από τους Βενετούς τους κατέστησε πολύ σημαντικούς για την αντιμετώπιση της πειρατικής δραστηριότητας στην περιοχή και έτσι κέρδισαν διάφορα φορολογικά και διοικητικά προνόμια. Η ενασχόληση με το εμπόριο έφερε τους Βενετούς στα πέρατα του κόσμου και σημαντικό πλούτο στην πόλη, που οδήγησε σε ιδιαίτερη πολιτιστική ανάπτυξη.

Αξιοθέατα

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου και η ομώνυμη εκκλησία είναι το γνωστότερο σημείο της Βενετίας. Χτίστηκε το 1100 μ.Χ. αν και άρχισε να χτίζεται το 830 μ.Χ. για να στεγάσει τα λείψανα του Ευαγγελιστή Αγίου Μάρκου, έχοντας σαν πρότυπο το ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης. Στην αρχή ήταν ρυθμού βασιλικής. Αργότερα έγιναν βυζαντινές και γοτθικές αλλαγές. Έχει σχήμα σταυρού με τέσσερις θόλους, που περιβάλλουν έναν κεντρικό μεγαλύτερο. Στο προστώο του ναού βρίσκονται τα τέσσερα χαλκόχρυσα άλογα που ο Μ. Κωνσταντίνος αφαίρεσε από την αψίδα του Τραϊανού στη Ρώμη και τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Ύστερα από την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 μ.Χ. μεταφέρθηκαν πάλι στη Βενετία και τοποθετήθηκαν στον Άγιο Μάρκο.

Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Παλάτι των Δόγηδων (των ηγετών δηάδή της Βενετίας), με τους πασίγνωστους πίνακες και τοιχογραφίες βενετσιάνικης τεχνοτροπίας. Ένας από αυτους τους πίνακες είναι και ο Παράδεισος του Τιντορέτο που θεωρείται ο μεγαλύτερος πίνακας του κόσμου σε κανβά.

Στο πίσω μέρος του παλατιού βρίσκεται η Γέφυρα των Στεναγμών που συνδέει το παλάτι με την φυλακή και χτίστηκε το 1600 μ.Χ. Το όνομά της «επινοήθηκε» από το λόρδο Μπάυρον που βασίστηκε στο θρύλο των στεναγμών των κρατουμένων καθώς οδηγούνταν στα κελιά τους και έβλεπαν για τελευταία φορά  την πανέμορφη Βενετία.

Μία ακόμη πασίγνωστη γέφυρα είναι αυτή του Ριάλτο. Είναι η μεγαλύτερη και παλαίοτερη γέφυρα από τις τρεις που ενώνουν τις όχθες του Μεγάλου Καναλιού.

Επισκευθείτε ακόμη την εκκλησία Santa Maria dei Miracoli, τον Πύργο του Ρολογιού και πραγματοποιείστε μια υπέροχη βόλτα στη Riva degli Schiavoni.

Καρναβάλι

Το καρναβάλι της Βενετίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίως. Μουσική, θέατρο, ακροβατικά, μοναδικές μάσκες και επιβλητικες στολές, κόσμος να τραγουδάει και να χορεύει σε δρόμους και πλατείες, συνθέτουν μια ατμόσφαιρα μοναδική.

Το καρναβάλι αρχίζει με την παρέλαση με παραδοσιακές στολές και τελειώνει με την περίφημη «Πτήση του Αγγέλου» στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Μία γυναίκα, ντυμένη σαν άγγελος, «πετάει» από το ύψους 105 μέτρων κωδωνοστάσιο της Πλατείας του Αγ. Μάρκου στο κοντινό παλάτι των Δόγηδων, ρίχνοντας στα πλήθη κομφετί, τα οποία συμβολίζουν τη γονιμότητα και τα πλούτη.

Η ιστορία του καρναβαλιού ξεκινάει το 1268. Οι μάσκες χρησιμοποιούνταν από τους Βενετσιάνους στην καθημερινή τους ζωή για να προστατέψουν την προσωπική τους ζωή. Έκτοτε πολλές φορές στην ιστορία η χρήση της μάσκας απαγορεύθηκε, συνεπώς και το καρναβάλι που άρχισε να διοργανώνεται στη σημερινή του μορφή τη δεκαετία του 1970.

Δραστηριότητες – Φαγητό – Αγορές

Μία βόλτα με γόνδολα θα σας ενθουσιάσει, ειδικά για τους ερωτευμένους μια βαρκάδα στην πόλη του Καζανόβα επιβάλεται. Τα vaporetto, θαλάσσια ταξί, σε πάνε στα νησιά αυτά και προσφέρουν ευχάριστες μικρές εκδρομές. Το Murano, το διασημότερο ίσως από όλα συνεχίζει και σήμερα να γοητεύει επισκέπτες που θαυμάζουν τους δεξιοτέχνες της γυάλινης τεχνοτροπίας. Μην παραλείψετε να αγοράσετε μια βενατσιάνικη μάσκα, είναι το χαρακτηριστικότερο αναμνηστικό, ενώ οι κυρίες πρέπει να γνωρίζουν ότι η Βενετία είναι η πόλη της δαντέλας και μπορείτε να βρείτε εκπληκτικής ποιότητας δαντελωτά τραπεζομάντηλα κ.α.

http://www.pamepaketo.gr

SanMarco

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr