Φωτοβολταικά: άρχισε η υποβολή αιτήσεων για την εγκατάσταση τους

4 Ιουλίου 201007:45

photovoltaics-ypovoli-aitiseonΜε την δημοσίευση του νέου νόμου για τις ΑΠΕ δίνεται η δυνατότητα επένδυσης στα φωτοβολταικά, ενώ ευνοούνται πλέον οι εγκαταστάσεις σε κτίρια και αυτές που πραγματοποιούνται από αγρότες σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Εξπρές, υπενθυμίζεται ότι είχε ανασταλεί η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων είχε ανασταλεί το 2007, μετά από το μεγάλο ενδιαφέρον που είχαν δείξει πολλοί επενδυτές, καταθέτοντας αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Μια από τις πιο ασφαλείς επενδυτικές δραστηριότητες είναι η εγκατάσταση φωτοβολταικών με σκοπό την πώληση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόδοση τους εξαρτάται από την ηλιοφάνεια της περιοχής εγκατάστασης τους, ενώ η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξασφαλισμένη για 20 χρόνια.

Επίσης, έχουν μικρές απαιτήσεις συντήρησης και χαμηλά λειτουργικά κόστη.

Με την ενεργοποίηση του νομοσχεδίου,  δόθηκε ξανά η δυνατότητα για άμεση υποβολή αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων, από τους αγρότες για έργα έως 100KW και για έργα ανεξαρτήτων ισχύος σε κτίρια (βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες κ.λπ.).

Όσον αφορά τους υπόλοιπους επενδυτές, η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ανοίγει 3 μήνες αργότερα (δηλαδή τον Σεπτέμβριο) για έργα έως 500KW, ενώ για μεγαλύτερα έργα κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται ένα προβάδισμα 3 μηνών στους αγρότες και σε όσους διαθέτουν κτίρια που μπορούν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες έγκρισης.

Επίσης, όσον αφορά τα έργα έως 100KW σε αγροτεμάχια από επιχειρήσεις ή άτομα που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, η ΔΕΗ κατ’ εξαίρεση επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων, παρότι οι τελευταίες θα εξεταστούν μετά την παρέλευση των 3 μηνών που προαναφέρθηκαν.

Με το νομοσχέδιο απλουστεύεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αφού δεν απαιτείται αίτηση στην ΡΑΕ για έργα έως 1,000 KW, ενώ δεν απαιτείται και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (EΠO) για έργα ανεξαρτήτως ισχύος σε κτίρια και για έργα έως 500KW σε οικόπεδα.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr