Αστυπάλαια: Για όλη την παρέα

27 Ιουνίου 201022:00

astypalia_1Χωρίς να ξέρουμε και πολλά, φτάσαμε στο νησί στις 2.30 το πρωί από τη γειτονική Αμοργό: τέλη Αυγούστου

και στην Αστυπάλαια, που δεν την «έπιανε» στην αρχή το μάτι μας, με το ζόρι βρήκαμε δωμάτια στη Χώρα. Το σχέδιο ήταν να χαλαρώσουμε εδώ για 2 – 3 μέρες και μετά να ξαναγυρίσουμε στα γνωστά, «θορυβώδη» νησιά. Τελικά, οι ημέρες διαμονής έγιναν δέκα και η χαλάρωση εναλλασσόταν με τα γλέντια: στην «πεταλούδα του Αιγαίου», όπως λένε οι ντόπιοι το νησί τους λόγω του σχήματός του, μπορείτε να τα κάνετε και τα δύο, εύκολα, στα ίδια ακριβώς μέρη. Στην αμφιθεατρική Χώρα θα εντοπίσετε αμέσως τα 2 – 3 μπαρ για ξέφρενη διασκέδαση μέχρι το πρωί όπως κι εκείνα που φτάνουν επίσης στο ξημέρωμα, αλλά πιο απόμερα, με θέα και πολλή ησυχία. Για τις πλέον χαλαρωτικές βραδιές σας θα προτιμήσετε το κοντινό Λιβάδι και την πιο μακρινή Μαλτεζάνα, ενώ, αν δεν μείνετε στην πλατεία της Χώρας για night-life, θα κατευθυνθείτε προς το Μαρμάρι, στο κάμπινγκ: σχεδόν κάθε βράδυ έχει πάρτι που κρατάνε ώς το πρωί.Τότε που όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα!

Στην απογευματινή σας βόλτα στη Χώρα θα «σκαρφαλώσετε» οπωσδήποτε μέχρι το ωραίο και καλοδιατηρημένο κάστρο, θα περάσετε από την εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας και θα δείτε από κοντά τη μοναδική αρχιτεκτονική των παραδοσιακών αστυπαλίτικων σπιτιών: δίχωρα, με πολύ χοντρούς τοίχους και μικρά ανοίγματα, και σχέδια που θα σας καταπλήξουν. Εμείς μπήκαμε στον πειρασμό και ρωτήσαμε την τιμή ενός -μη ανακαινισμένου- που ήταν προς πώληση. 120.000 ευρώ, μας απάντησαν και αλλάξαμε στενάκι τάχιστα, για να συνεχίσουμε τη βόλτα στον Πέρα Γιαλό – τη συνέχεια της Χώρας προς τη θάλασσα.

Αν έρθετε κι εσείς έως εδώ χωρίς αυτοκίνητο και δεν οδηγείτε -ή δεν θέλετε να οδηγήσετε-, οι μαγικές σας λέξεις είναι: κύριος Ανθιμος. Ποιος είναι; Μα ο οδηγός του πράσινου, τοπικού λεωφορείου! Μέχρι να φύγετε, θα έχετε γίνει κολλητοί: θα σας πάει για μπάνιο στο Λιβάδι, για φαγητό στη Μαλτεζάνα, θα σας μαζέψει από το κάμπινγκ όπου ξενυχτήσατε, θα σας ανεβάσει από τον Πέρα Γιαλό στη Χώρα, γιατί ήπιατε λίγο παραπάνω και δεν σας παίρνουν τα πόδια σας… Στην Αστυπάλαια, άλλωστε, όσο κι αν δεν της φαίνεται, η νυχτερινή ζωή καλά κρατεί. Και δεν είναι μόνο το κάμπινγκ με τα πάρτι του, είναι και ο Νότος στη Χώρα για το πρώτο και δεύτερο ποτό, αλλά και η Αρτεμις λίγο πιο πάνω, που αρχίζει να γεμίζει μετά τις 2 το πρωί! Καλά κρυμμένα μυστικά, αυτά και άλλα πολλά (βλ. το κλαμπ Πανόραμα, που αγαπούν πολύ οι ντόπιοι, και το μεζεδοπωλείο Μύλοι, απ’ όπου περνούν… σχεδόν όλοι), που γρήγορα αποκαλύπτει κανείς μετά το πρώτο του βράδυ στο νησί.

Η Αστυπάλαια είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων με 1.100 κατοίκους το χειμώνα. Ευτυχώς, το τοπίο του δεν έχει ακόμα «σαρωθεί» από υπερβολική οικιστική ανάπτυξη, γεγονός που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα περισσότερα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και είναι βέβαιο ότι αυτό θα το εκτιμήσετε δεόντως.

 

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Με πλοίο της Blue Star Ferries (T/210-89.19.800) που αναχωρεί aπό τον Πειραιά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες και το κόστος του εισιτηρίου είναι 34 ­ το άτομο στην οικονομική θέση και 74 ­ το αυτοκίνητο. Επίσης, μπορείτε να ταξιδέψετε αεροπορικώς με την Olympic Air (Τ/801 801 0101).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στο www.astypalaia.com/accommodation θα βρείτε ένα προς ένα όλα τα καταλύματα του νησιού.

Ενδεικτικά, σημειώστε:

Καλλίχωρον (Χώρα, Τ/22430-61.935). Πλήρως εξοπλισμένα στούντιο με θέα στη θάλασσα, στο κάστρο ή στους ανεμόμυλους, 70 – 80 ευρώ.
Κeti’s Studios (Χώρα, Τ/22430-61.375). Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Χώρας, με θέα ή χωρίς, 35-65 ευρώ.
Architektoniki (Λιβάδι, Τ/22430-59.830, 61.339). Εννέα ανεξάρτητες κατοικίες, χωρητικότητας έως και 5 ατόμων η καθεμία. 80 – 100 ευρώ έως 15/7, 110 – 130 ευρώ έως 31/8.
Maltezana Beach (Μαλτεζάνα, Τ/22430-61.558). Ξενοδοχείο 42 δωματίων με πισίνα, υδρομασάζ και παιδική χαρά! 75 – 115 ευρώ.
Avra Studios (Πέρα Γιαλός, Τ/22430-61.363). Σε απόσταση λίγων μέτρων από την παραλία, με τις ανέσεις τους και τις βεράντες τους, 35 – 70 ευρώ.
Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το κάμπινγκ στο Μαρμάρι (Τ/22430-61.900), πέντε λεπτά από τη Χώρα: καθαρό -έως και απολυμαντικό στις τουαλέτες είχε πέρυσι!-, χωρίς αυστηρό έλεγχο, με καλή σκιά και με τη θάλασσα απέξω. 7,50 ευρώ το άτομο και 2 ευρώ η σκηνή.

ΦΑΓΗΤΟ

Αρχιπέλαγος (Τ/22430-61.889) στη Χώρα, για γκουρμέ – παραδοσιακό πρωινό (λιαστή ντομάτα, ζυμωτό ψωμί, ελιές και κοπανιστή χλωρή, όλα ντόπια), αλλά κυρίως για καταπληκτικό γλυκό το απόγευμα.
Ακτή (Τ/22430-61.114 και 61.281) στον Πέρα Γιαλό. Τα καλύτερα θαλασσινά που φάγατε ποτέ, σε καταπληκτικές τιμές. Αν έρθετε εδώ το πρώτο βράδυ, δύσκολα θα ξαναφάτε αλλού.
Αστυφαγιά (Τ/22430-64.004) στη Μαλτεζάνα.Πάνω στο κύμα, στην παραλία του Σχοινώντα για φρέσκο ψάρι -όλοι οι άντρες της οικογένειας είναι ψαράδες- αλλά και για το ντόπιο κατσικάκι με την παραδοσιακή συνταγή – κομματάκια μέσα σε πουγκιά, ψημένα στο φούρνο.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Νοικιάστε τζιπ και κάντε εκδρομή στα πιο δύσβατα μέρη του νησιού, όπου πάει ακόμα μονάχα χωματόδρομος, και γνωρίστε τις παραλίες Βάτσες, Καμινάκια και Πάνορμο. Νοικιάστε εκδρομικό σκάφος για τα μικροσκοπικά νησάκια Κουτσομύτη και Κουνούπα! Eπιχειρήστε μια μονοήμερη εκδρομή στον Αη Γιάννη. Απέχει 10 χλμ. από τη Χώρα και πρόκειται για μια χωμάτινη διαδρομή που καταλήγει στο μοναστήρι και το κάστρο, αλλά και στο ομώνυμο φαράγγι. Το τελευταίο αξίζει οπωσδήποτε να το κατεβείτε (με προσοχή και καλά παπούτσια) για να απολαύσετε το κολύμπι σε μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε έως εδώ και με καΐκι από τον Πέρα Γιαλό.

Αγοράστε ζεστή τυρόπιτα και ντόπια κιτρινοκούλουρα με σαφράν από το φούρνο στην πλατεία τα ξημερώματα και απολαύστε την ανατολή του ήλιου από τα σκαλάκια δίπλα στους ανεμόμυλους – θέα μοναδική και πανοραμική. Αν ξεμείνατε από βιβλία, στο πρακτορείο Τύπου στην πλατεία της Χώρας θα μείνετε παραπάνω από ικανοποιημένοι από την ποικιλία. Τα Σαββατοκύριακα κατά πάσα πιθανότητα θα πετύχετε παραδοσιακό γάμο στη Χώρα – μην απομακρυνθείτε, μπείτε στο μπουλούκι! Και μη νιώθετε αμήχανα, οι ίδιοι οι συγγενείς θα σας τραβήξουν από το χέρι, για να μοιραστείτε μαζί τους τη χαρά τους.

Πηγή:http://trans.kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr