Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή

15 Ιουνίου 201008:13

260957Την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010, στις 20:00.

το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και την Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε., πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα σε μία από τις πιο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδας, τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή.

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής γεννήθηκε το 1904 στην Κομπαϊδα του Καυκάσου. Γνωστός πολιτικός αλλά και συνεταιριστής αγωνιζόταν συνεχώς υπέρ των διεκδικήσεων του αγροτικού κινήματος.
Το 1928 εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ξάνθης και με δική του πρωτοβουλία ιδρύεται το 1935 η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία τον εκλέγει πρώτο πρόεδρο. Το 1950 ιδρύει τον Συναγερμό Αγροτών και Εργαζομένων και στις εκλογές της 5ης Μαρτίου ως ηγέτης της παράταξης Αγροτών εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης. Την ίδια χρονιά ιδρύει το Οικοτροφείο Αθηνών για να μπορέσουν να σπουδάσουν δωρεάν παιδιά άπορων συνεταιρισμένων καπνοπαραγωγών.
Από το 1959 και έπειτα ιδρύει πολλούς αγροτικούς και εμπορικού συνεταιρισμούς ανάμεσα τους τη ΣΕΚΑΠ Ξάνθης, τη ΣΕΚΟΒΕ στη Θεσσαλονίκη, τη ΣΠΕΚΑ, τη ΣΕΚΑΘ στη Ξάνθη και άλλους.
Το 1960 πρωτοστατεί μαζί με τους Γ. Παπανδρέου, Γ. Μαύρο, Η. Τσιριμώκο, Κ. Μητσοτάκη και άλλους στη δημιουργία ενός ενιαίου κεντρώου κόμματος, της Ένωσης Κέντρου με την οποία εκλέγεται και βουλευτής το 1961, ενώ το 1964 ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας.
Στις εκλογές του 1974 εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης με τη συνεργασία του Συνδυασμού ΕΔΗΚ, το 1977 όμως μετά την κρίση της ΕΔΗΚ επανιδρύει το Κόμμα των Αγροτών και Εργαζομένων. Το 1985 συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης.
Το Φεβρουάριο του 1987 χτυπημένος από βαριά ασθένεια δεν είναι σε θέση με τα έσοδα που έπαιρνε ως βουλευτής να καλύψει τα νοσήλια για την αποθεραπεία του, με αποτέλεσμα στις 29 Ιουλίου του ιδίου έτους να αφήσει την τελευταία του πνοή στην Αθήνα.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:

* Νίνα Ζωγράφου, τ. ιδιαιτέρα γραμματέας του Α. Μπαλτατζή
* Χρίστος Καμενίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί το βιβλίο του δημοσιογράφου Βίκτωρ Νέτα με τίτλο:

«Αλέξανδρος Μπαλτατζής- Ο πρωτοπόρος του
συνεταιριστικού κινήματος»

Εισηγητές θα είναι:

* Στέργιος Κατσανίδης, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης
* Ευάγγελος Κουρτίδης, τ. Βουλευτής Ξάνθης, Δικηγόρος
* Μιχαήλ Τζελέπης, Βουλευτής Σερρών

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην καπναποθήκη «Π» στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr