Διατηρεί τα σκήπτρα η Νέα Υόρκη στα ενοίκια καταστημάτων

6 Ιουνίου 201022:00

new_yorkΣταθεροποιητικά κινήθηκαν τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων στην πλειονότητα των αγορών κατά το πρώτο τρίμηνο

ενώ σύμφωνα με σχετική έκθεση της CB Richard Ellis (CBRE), σε αρκετές μεγάλες πόλεις, σημειώθηκαν και αυξήσεις. Καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, σημειώνεται και ανάλογη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αν και προς το παρόν, αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε αυξημένες πωλήσεις λιανικής.

Παρ’ όλα αυτά, οι εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν να επιδεικνύουν μεγάλη ζήτηση για σύγχρονους χώρους, με αποτέλεσμα τα ποσοστά διαθεσιμότητας στις καλύτερες εμπορικές περιοχές να είναι χαμηλά. Σύμφωνα με την CBRE, η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να είναι η ακριβότερη πόλη για την ενοικίαση εμπορικών χώρων, ενώ έπεται με αρκετή διαφορά το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στην Τρίτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται (κατά σειρά) από το Λονδίνο και το Παρίσι. Στη βρετανική πρωτεύουσα, τα ενοίκια των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση από το πρώτο τρίμηνο του 2009 και μετά, με τη ζήτηση να παραμένει υψηλή και τα κενά καταστήματα λιγοστά.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και αύξηση ενοικίων σημειώνουν πλέον αναπτυσσόμενες αγορές, όπως εκείνη της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα πόλεις, όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Πόλη του Μεξικού. Οπως τονίζει ο κ. Ρέι Τόρτο, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της CBRE, «οι λιανικές αλυσίδες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με αβέβαιες συνθήκες πωλήσεων και συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στους ιδιοκτήτες για την παροχή κινήτρων. Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό δεν έχουν εμποδίσει τις εταιρείες από το να επεκτείνονται, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για εμπορικά ακίνητα σε πολλές αγορές.

Η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη χαμηλή διαθεσιμότητα χώρων, έχει προκαλέσει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε κάποιες πόλεις». Γεγονός είναι βέβαια ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στα καλύτερα εμπορικά σημεία κάθε πόλης, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η απόσταση με τις δευτερεύουσες γειτονιές, όσον αφορά το ύψος των ενοικίων. Οσον αφορά τα ενοίκια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτά υποχώρησαν μόλις κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, η πτώση δεν ξεπερνά το 0,5%. Ωστόσο, η ανάκαμψη είναι περισσότερο εμφανής στις αναπτυγμένες χώρες της δύσης.

Πηγή:portal.kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr