Ανάφη: μήνυση σε μοναχούς για ξερίζωμα αιωνόβιων δέντρων…

11 Ιουνίου 201022:00

news-anafi-beachΜήνυση κατά του ηγούμενου του μοναστηριού της Καλαμιώτισσας για την παράνομη κοπή δέντρων

στο δασύλλιο της παραλίας «Πρασιές» κατέθεσαν ο κοινοτάρχης της Ανάφης και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δασών Κυκλάδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας δεν είναι η πρώτη φορά που οι μοναχοί του μοναστηριού της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη απασχολούν τις Αρχές.

Πρόσφατα μάλιστα είχαν επέμβει σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη, που βρίσκεται στο προαύλιο του μοναστηριού, πλακοστρώνοντας τον χώρο και μετατρέποντάς τον σε τόπο αναψυχής.

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο κοινοτάρχης Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσος, τόνισε ότι  ο ηγούμενος της μονής ενήργησε αυτοβούλως, ξερίζωσε αιωνόβια αρμυρίκια στις «Πρασιές» και παρενέβη σε παραλία που δεν είναι ιδιοκτησία του.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας Δασών Κυκλάδων, Κώστα Καταγά,  αμφίβολο είναι και το καθεστώς ιδιοκτησίας των εκτάσεων που φέρονται να ανήκουν στο μοναστήρι, αφού σύμφωνα με το ΦΕΚ 314 του 19/10/1933 στη μονή της Καλαμιώτισσας ανήκουν μόνο 30 στρέμματα από τα 4.400 που διεκδικεί και από τα οποία μάλιστα τα 3.400 εκμίσθωσε το 2007 σε Κύπριο επιχειρηματία για την αξιοποίηση της περιοχής.

Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει ότι στη θέση Κάλαμος της Ανάφης, στη μονή ανήκει μόνο εκκλησία με αγρό.

Σημειώνεται ότι όλη η ανατολική Ανάφη είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ η περιοχή των ναών προστατεύεται από τον νόμο 3028/2002 και είναι ενταγμένη στην οδηγία Natura 2002.

Πηγή:econews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr